10 maker-workshops

-

Vi har på Biblioteket Frederiksberg udviklet og afprøvet 10 lærerige maker-workshops, hvor børn og unge lærer at skabe fysiske produkter ved hjælp af digitale værktøjer og produktionsmaskiner i et makerspace. Workshoppene er målrettet børn og unge mellem 10 og 16 år, og de er udviklet at kunne gennemføres på en eftermiddag. 

Herunder kan du læse om de 10 workshops, og du kan downloade vejledninger, præsentationer og andre materialer, som gør det let for dig at gennemføre workshopperne med en skoleklasse, Coding Pirates-hold eller anden gruppe børn i dit lokale makerspace.

1. Kod din kop
Deltagerne skriver simpel computerkode, som automatisk genererer grafik og kunst. I denne workshop overføres kunsten med sublimationstryk til en kaffekop, som deltagerne får med hjem. Vi har gennemført workshoppen med temaet ”Kod din julekop”, hvor deltagerne skriver computerkode, som genererer snemænd, sne, juletræer osv. Andre idéer til temaer er ”kod din sommerhuskop” eller ”abstrakt kunst”.

Hent en ZIP-fil med en vejledning til workshoppen, en PowerPoint-præsentation, kodeeksempler og andre materialer her.

2. Pepakura - digital papirkunst
Deltagerne skaber 3D-modeller i det gratis 3D-tegneprogram Tinkercad, som de bagefter konverterer til papirsamlesæt i programmet Pepakura Designer. Samlesættet printes ud på karton, hvorefter de enkelte dele klippes ud med saks eller skæres ud på en laserskærer. Til sidst samles kartonmodellen med limpistol.

Hent en ZIP-fil med en vejledning til workshoppen og en PowerPoint-præsentation her.

3. Håndtegning til digital tekstiltryk
Deltagerne laver farverige tegninger, tekst og grafik på papir med tusch, som de bagefter affotograferer og konverterer til vektorgrafik. Deltagerne bruger en digital folieskærer til at skære deres grafik ud i tekstilfolie, som overføres med en varmepresse til en mulepose, T-shirt eller andet tekstil.

Hent en ZIP-fil med en vejledning til workshoppen og en PowerPoint-præsentation her.

4. 3D-print dit navn
Deltagerne designer deres egne skilte som 3D-modeller i Tinkercad, og bagefter printes skiltene ud på en 3D-printer. Skiltene printes med en tynd bundplade i én farve og selve grafikken i en anden farve ovenpå. Man opnår farveskiftet ved at skifte filamentet halvvejs, så skiltene kan printes på en helt almindelig 3D-printer, der kun kan printe med én farve.

Hent en ZIP-fil med en vejledning til workshoppen og en PowerPoint-præsentation her.

Jeg er meget interesseret i at få feedback på materialet, så kontakt mig gerne, hvis du har forslag til ændringer, kommentarer eller idéer. Jeg vil også meget gerne svare på spørgsmål, hjælpe hvis du har problemer med teknikken, rådgive om indkøb af materialer osv.

Erik Moth-Müller
ermy01@frederiksberg.dk
21691339

Jeg planlægger at udbygge og opdatere materialet til de 10 workshops, efterhånden som jeg finder bedre måder at gennemføre dem. ZIP-filen med workshop-materialet er navngivet med et versionsnummer, så husk at kontrollere om du har den nyeste udgave af materialerne.

Jeg har oprettet et email-nyhedsbrev, hvor du får besked når der kommer nye workshops eller de eksisterende opdateres. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Udviklingen af de 10 workshops er muliggjort med økonomisk støtte fra Villum Fonden