Øje der kigger

Om dette arrangement

Tid
16:30 - 17:30
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Online via bibliotekets Facebook profil
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Forskningens Døgn: Det er øjet der kigger, men hjernen der ser

26.04.21
Vores væsentligste sans siges at være synet. Se og hør, hvordan det fungerer. Som en del af Forskningens Døgn kan du opleve dette online foredrag med lektor og phd ved CBS Jesper Clement

Vores syn er skabt til et liv på savannen. Synet er supereffektivt til at opdage farer, der kommer ind fra siden, og som kan være en trussel for vores liv. Dette perifere syn er følsomt overfor bevægelser og kontraster. Desværre er det perifere syn ikke i stand til at se tingene skarpt.

Hvis vi skal se detaljer, må vi stirre direkte på genstanden og bruge vores centrale syn. Det er faktisk kun i det centrale syn, at vi kan se genstanden i farver. Hjernen, der omsætter informationen fra øjet, er skabt til at spare på energien.

Da det perifere syn, som også kaldes for orienterende opmærksomhed, kræver mindre energi end det centrale syn, stopper vi med at kigge stift på genstanden, når vi synes, nok er nok.

I virkelighedens verden giver de to visuelle systemer os nogle interessante udfordringer. Normalt lægger vi slet ikke mærke til det, men det vil du komme du til, når du har hørt dette foredrag.

Foredraget foregår kun online via bibliotekets Facebook profil.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der skaber mødesteder mellem forskere og borgere, hvor forskning og forskningsrelateret viden formidles. Festivallen foregår hvert år i uge 17 har cirka 700 events og foredrag og mere end 70.000 besøgende. 
På grund af Covid-19 foregår Forskningens Døgn i år alene som online-arrangementer.

Jesper Clement er lektor, phd og associate professor ved Coperhagen Business School.