Om dette arrangement

Tid
17:30 - 18:30
Pris
Fri entré
Lokalitet
Biblioteket Frederiksberg
Falkoner Plads 3
2000 Frederiksberg
Sted
Læsesalen
Arrangør
Hovedbiblioteket, Biblioteket Frederiksberg
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Tanker & Bobler: No Future på begge sider af muren

07.11.19
Et tilbageblik på de to populærkulturers kendetegn i de to Tysklande op til d.9 november. Med Journalist og musiker Torben Steno.

Den 9 november er det præcis 30 år siden Berlinmuren faldt. En begivenhed, der blev startskuddet på Sovjetunionens sammenbrud, afslutningen på den kolde krig og begyndelsen på den verdensorden vi kender i dag.

Som Bibliotek vil vi gerne sætte fokus på begivenheden igennem en række af arrangementer, samt en udstilling i udlånet.

Til dette foredrag vil journalist og musiker Torben Steno give os et unikt indblik i den rolle populærkulturen spillede på begge sider af muren.

Hver uge bar radiobølger fra den vesttyske Radio RIAS, den forbudte vestlige populærmusik ind over muren, så "Die Ossies" kunne lytte med. Udsendelserne indeholdt vejledninger for hvorledes musikken kunne optages på kassettebånd, og disse bånd blev flittigt distribueret østtyskerne imellem. 

Den vestlige populærmusik var ikke kun harmløse toner man kunne danse til eller synge med på. Det var også lyden af frihed og af den forjættede verden på den anden side af muren. Af denne grund blev den vestlige musik og populærkultur anset som værende farlig og subversiv af partitoppen i DDR.

På trods af dette blev der alligevel internt i DDR skabt både pop, rock og ikke mindst punk, inspireret af de kulturelle strømninger fra Vesten. I en Stasi rapport fra 1981 kunne man eks. læse, at der var omtrent 1000 punkere og 10.000 sympatisører i DDR, og det hemmelige politi havde også held med at infiltrere scenen og arrestere mange af musikerne og koncertdeltagere.

Ikke desto mindre blev den subversive musik fra DDR optaget på kassettebånd og omdelt blandt den østtyske ungdom. Eks. Hardcore punk bandet Andreas Auslauf. 

Alt dette og meget mere kan du høre mere om, når Torben Steno gæster Biblioteket Frederiksberg i forbindelse med vores tema om 1989.

Tags