Om dette arrangement

Tid
11:15 - 15:00
Pris
60 kr.
Lokalitet
Medborgercentret
Nordens Plads 16A
2000 Frederiksberg
Sted
Flexrum
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Tekstil potentialet i nældefiber

09.11.19
Foredrag og fremvisning af Ellen Bangsbos samling af brændenældetekstiler fra Nepal og Indien samt spindeprøver fra Danmark.

Ellen Bangsbo er uddannet tekstil formgiver fra Skolen for Brugskunst, København (1978). BA i tibetansk og og MA i Antropologi, Københavns Universitet (2001).

 

Hun har omfattende feltarbejdserfaring ved asiatiske lokalsamfund, Tibet, Nepal og Indien. Forskning af uddannelse for tibetanere i Tibet og i eksil og kendskab til vævning, spinding, forarbejdning af plantefibre, samt andre tekstile håndværk. Feltarbejde associeret til plantefibre og forarbejdning af brændenældefiber: Danmark 1977-78 og 2018-19, Nepal 1979-80 og 2010.
 

Brændenældefiber er nu på vej til at blive anerkendt som en stærk og særdeles brugbar bæredygtig plantefiber. Udgravning af gravhøje har påvist anvendelse af nældefiber i Danmark siden bronzealderen, og nældefiber blev anvendt i Centraleuropa i det 19. århundrede før man begyndte at bruge bomuld. I løbet af 1920’erne blev der i Tyskland forsket i udvinding af nældefiber (Urtica dioica L.), og under Anden Verdenskrig blev der i Danmark forsøgsvis dyrket nælde og hamp. Forsøget lykkedes, men blev senere opgivet pga. lavt fiberudbytte. De sidste årtiers eksperimentelle forskning med nældemarker i England, Østrig, Finland, Holland og Tyskland vidner om den voksende internationale interesse for bæredygtige tekstiler. Himalayas nælde, (Girardinia diversifolia), vokser i skovområder, og modsat bomuld kræver den hverken omfattende vanding eller miljøskadelige pesticider. Fra denne nælde kan der produceres et højt fiberudbytte og den forekommer derfor at være en underudnyttet afgrøde med lovende potentiale til udnyttelse af ellers ikke-anvendelig landbrugsjord.

Pris for deltagelse 60 kr. – 40 kr. for medlemmer af Tenen, Dansk Tektilhistorisk Forening

TILMELDING til Tenen - mail: silke-annet@silke-annet - telf. 4495 0555