Roger Buch og Anna Babinets

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 20:45
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Litteraturens Sal
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

URO: Fake news, krig og misinformation - live fra Ukraine

12.04.23
Centerleder Roger Buch gør os klogere på mediernes sprogbrug, og via en direkte forbindelse fra Kiev fortæller chefredaktør Anna Babinets om journalisternes arbejde i Ukraine.

Krigens retorik har altid flere sider. Vi ser det i form af fake news og misinformation i Ukraine. Med arrestation af journalister, censur og nedlukning af medier bliver krigens nyhedsstrøm hurtigt ensporet, når visse informationer og stemmer undertrykkes. Nogle ord siges, andre ikke. Hvilke af krigens stemmer når frem til os?   

Dette ser vi nærmere på, når Roger Buch fortæller om propaganda og misinformation i mediedækningen af krigen i Ukraine. Har vi tillid til journalisternes dækning, og kan medier overhovedet være neutrale, når der er krig i Europa? 

Efter oplægget får vi indblik i situationen i Ukraine: Med på en direkte videoforbindelse fra Kiev har vi Anna Babinets, som er journalist og chefredaktør på det ukrainske nyhedsmedie Slidstvo. Før rapporterede hun om korruption, men siden Ruslands invasion bruger hun og kollegerne deres journalistiske evner til at identificere russiske krigsforbrydere.

I samtale med Roger Buch vil Anna Babinets fortælle om journalisternes arbejde i Ukraine.

Program

Kl. 19.00 - 19.10: Velkomst og introduktion
Kl. 19.10 - 20.00: Roger Buch fortæller om mediernes dækning af krigen i Ukraine.
Kl. 20.00 - 20.45: Roger Buch interwiever online Anna Babinets om vilkår og udfordringer for Ukraines journalister. Denne samtale vil foregå på engelsk.

Undervejs vil der være mulighed for spørgsmål fra salen.


Om oplægsholderne

Roger Buch er ph.d. i statskundskab, forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt centerleder for Media Maker Space. Han har lavet studier af journalistisk etik, public service, kommunikation og journalistik i danske regioner, samt mediernes dækning af økonomi og krisen. Han er en af initiativtagerne til gravercenter.dk, som fra 2023 skal støtte kritisk undersøgende journalistik om lokale og regionale emner.
Buch er en af landets mest brugte eksperter om kommunalpolitik, partier og valg. Han er forfatter til en række bøger bl.a. bogen Den vigtigste politik om kommunalvalg og kommunalpolitik. Se mere om Roger Buch

Anna Babinets er medstifter og chefredaktør af det uafhængige nyhedsmedie Slidstvo. Hun har specialiseret sig i at rapportere og afsløre korruption i den ukrainske hær, sikkerhedssektoren og på gas- og oliemarkedet. Nu arbejder hun med at opklare at krigsforbrydelser. Anna Babinets og hendes team har opbygget en database kaldet Russian War Criminals med over 200.000 navne og billeder af russiske soldater, der har begået krigsforbrydelser i Ukraine. 
Håbet er, at databasen vil blive brugt når krigsforbryderne bliver retsforfulgt. 
 
Babinets har modtaget flere journalistiske priser, bl.a. International Women's Media Foundations Courage in Journalism-pris og senest International Free Media Award for sin krigsjournalistik

Fri entré med billet.


Foredragsrækken URO
Verden er urolig, foranderlig og i bevægelse. I Ukraine hærger krigen, I Iran raser et kvindeoprør mod regimet, og samtidig fejer klimakatastrofer hen over kloden. 
Gennem foredragsrækken URO ser vi nærmere på vores urolige verden og sætter fokus på krigkvinder og klima. Vi får besøg af bl.a. meteorolog Jesper Theilgaard, folketingsmedlem Ida Auken, instruktør Tue Biering og forlægger Shëkufe Heiberg som fører os ind i de urolige emner. Se hele programmet på www.fkb.dk/URO 

Tags