Om dette arrangement

Tid
18:30 - 20:30
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Litteraturens Sal
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

URO: Iliaden som bog og teater - er krigsfortællingen stadig relevant?

15.03.23
Hør om læsefællesskabets indgange til teksten og hvorfor Betty Nansen Teatret sætter Iliaden op som forestilling netop nu.

Homers Iliaden (800 f.Kr) regnes for en af de helt store klassikere. Den er et krigsepos skrevet på vers, og teksten er ikke helt nem at afkode. Så hvorfor vælger Betty Nansen Teatret at opsætte Iliaden som teaterforestilling - og er den gamle krigsfortælling stadig relevant for os i dag?

Denne aften får vi besøg af Elisa Kragerup, kunstnerisk leder på Betty Nansen Teatret, og Henrik Holm, museumsdirektør ved SMK og kunsthistoriker ved Københavns Universitet, til en samtale om Iliadens aktualitet.

Du kan også møde deltagere fra biblioteketes læsefællesskab, som har arbejdet med den gamle tekst og efterfølgende sammensat et nyt inspiratoriebord på baggrund af Iliadens tematikker. 

Program: 

Kl. 18.30-19.30: Fernisering af læsefællesskabets inspiratoriebord, som består af bøger, der tematisk rækker ind og åbner fortællingen om Iliaden. Der vil være oplæsning, hexameterrytmer og fejring af den store, vilde fortælling. 
Kl. 19.30-20.30: Elisa Kragerup og Henrik Holm i samtale om Iliadens aktualitet.

Om læsefællesskabet: 

I samarbejde med Betty Nansen Teatret har et læsefælleskab siden november 2022 åbnet Homers Iliade (800 f.Kr.). Gennem et forløb med bibliotekets formidlere har deltagerne læst det store oldtidsepos og diskuteret, hvad det fortæller nutidens læsere om krig, maskulinitet, helte, hævn, forfængelighed, kvinder, vrede og meget andet.
Sammen med Betty Nansens dramaturg, Tom Silkeberg, er læsefællesskabet kommet bagom teateropsætningen af den store fortælling om krigen i Troja. Henrik Holm, der er kunsthistoriker, har blandt guder og heste på Den kongelige Afstøbningssamling delt og diskuteret sine perspektiver på krigsfortælling og mandeidealer - og Minna Skafte, der er professor i oldgræsk og Homer-ekspert, har indført læserne i forståelse og fortolkning af de 22 sange, som Iliaden består af.
Som afslutning på forløbet har fællesskabet kurateret et inspiratoriebord, der udover Iliaden i Otto Steen Dues oversættelse består af en række bøger, der tematisk rækker ind og åbner fortællingen.

Om oplægsholderne: 

Elisa Kragerup er teaterdirektør og kunstnerisk leder på Betty Nansen Teatret. Hun instruerer og er medlem af det kvindelige kunstnerkollektiv Sort Samvittighed, som tidligere har fortolket værker af bla. Anne Linnet (”Hvid magi” fra 2011) og Tove Ditlevsen (”Tove! Tove! Tove!” fra 2015 og genopsat flere gange siden). Elisa Kragerup har to gange modtaget en Reumert som Årets instruktør og modtog i 2015 Kronprinseparrets store pris.

Henrik Holm er museumsinspektør ved SMK og kunsthistoriker ved Københavns Universitet. Han har tidligere haft ansvar for den Kongelige Afstøbningssamling og er nu digital redaktør i SMK Open.

Fri entré med billet.

Foredragsrækken URO
Verden er urolig, foranderlig og i bevægelse. I Ukraine hærger krigen, I Iran raser et kvindeoprør mod regimet, og samtidig fejer klimakatastrofer hen over kloden. 
Gennem foredragsrækken URO ser vi nærmere på vores urolige verden og sætter fokus på krigkvinder og klima. Vi får besøg af bl.a. meteorolog Jesper Theilgaard, folketingsmedlem Ida Auken, instruktør Tue Biering og forlægger Shëkufe Heiberg, som fører os ind i de urolige emner. Se hele programmet på www.fkb.dk/URO

Tags

Materialer