Om dette arrangement

Tid
18:30 - 21:00
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Litteraturens Sal
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

URO: Kvinder i Iran - forandring, frihed og oprør

29.03.23
Forlægger Shëkufe Tadayoni Heiberg, bestyrelsesmedlem i Voice of Iran, Jino Victoria Doabi, og lektor Rasmus Christian Elling giver os indblik i kvindernes kamp og situationen i Iran.

Oprøret mod det iranske regime brød ud i lys lue i september sidste år, da den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde efter at være blevet anholdt af landets moralpoliti på grund af "upassende påklædning". Siden da har der været massive protester mod styret, og kvindernes stemmer er blevet synlige for hele verden. De kalder på et nyt kvindesyn, rettigheder, revolution og demokrati.

Denne aften sætter vi fokus på kvinderne og kvindesynet i Iran. Vi kommer omkring det historiske og den nuværende situation med bl.a. moralpoliti. Endvidere skal vi høre om den kulturpolitiske situation, ytringsfrihed og censur. Kan kvinderne ytre sig i et land med dødsstraf og sikkerhedsstyrker, som slår hårdt ned på alt uden for de konservative foreskrifter? Og hvordan ser fremtiden ud - kan de massive folkelige protester udløse en revolution? 

Program

Kl. 18.30 - 19.15: Oplæg ved Rasmus Christian Elling om Irans historie og kvindesyn før og nu.
Kl. 19.15 - 20.00: Jino Victoria Doabi opridser den nuværende situation og revolution i Iran.
Kl. 20.00 - 21.00: Shëkufe Tadayoni Heiberg fortæller om kvindesyn og den kulturpolitiske situation i Iran. 

Om oplægsholderne

Jino Victoria Doabi er bestyrelsesmedlem i Voice of Iran og kurdisk politisk flytning fra det iranske præstestyre. Hun er derudover medlem af hovedbestyrelsen for Det Radikale Venstre, suppleant til Københavns Borgerrepræsentation, samt kandidatstuderende i statskundskab på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. 

Rasmus Christian Elling er Ph.d. i Iran-studier og lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet. Han har arbejdet med iransk samfund, kultur og politik i mere end 20 år, boet og studeret i Iran. I 2019 udgav han Irans Moderne Historie - den første dansksprogede gennemgang af Irans historie fra 1800-tallet og frem til i dag baseret på persiske primærkilder. Se mere her Rasmus Christian Elling

Shëkufe Tadayoni Heiberg er cand.mag. i litteraturvidenskab med speciale i skønlitterær oversættelse. Grundlægger af forlaget Uro, der udgiver æstetisk gennemarbejdede værker med en feministisk profil. Hun har udgivet flere bøger og digtsamlinger, seneste roman er Nødder: utopisk bio-fi med fokus på klimaproblematikker og biodiversitet.
Se mere om Shëkufe Tadayoni Heiberg.

Fri entré med billet.


Foredragsrækken URO
Verden er urolig, foranderlig og i bevægelse. I Ukraine hærger krigen, I Iran raser et kvindeoprør mod regimet, og samtidig fejer klimakatastrofer hen over kloden. 
Gennem foredragsrækken URO ser vi nærmere på vores urolige verden og sætter fokus på krigkvinder og klima. Vi får besøg af bl.a. meteorolog Jesper Theilgaard, folketingsmedlem Ida Auken, instruktør Tue Biering og forlægger Shëkufe Heiberg som fører os ind i de urolige emner. Se hele programmet på www.fkb.dk/URO 

Tags

Materialer