
Om dette arrangement
URO: Kvindesyn - hvordan taler vi om kvinder?
Denne aften ser vi nærmere på, hvordan sprog, kvindesyn og censur påvirker kvinders deltagelse i samfundet. På de sociale medier er det oftere kvinder, der chikaneres pga. deres køn, påklædning og udtryk. I sidste ende kan det betyde, at kvinder ikke ønsker at deltage i den offentlige debat eller træde ind i politik. Det handler om forholdet mellem mænd og kvinder, om magt, om sprog og om ligestilling. For er vi ligestillede, når det egentlig kommer til stykket?
Program:
Kl. 19.00 - 19.30: Velkomst og visning af kortfilmen "Dit navn er kvinde" fra 1961.
Kl. 19.35 - 20.15: Oplæg ved Marie Valentin Beck og Marianne Rathje om fordomme om køn.
Kl. 20.20 - 21.00: Samtale mellem kønsforsker Christian Groes og journalist Iben Maria Zeuthen om kvinders mod, skam og køn i den offentlige debat.
Om oplægsholderne:
Marie Valentin Beck er uddannet cand.soc. Hun er indehaver af konsulentvirksomheden Bureau M, arbejder som diversitetsstrategisk rådgiver og har bl.a. beskæftiget sig med inklusion, diversitet, ligestilling, #metoo og mangfoldighed.
Marianne Rathje er seniorforsker hos Dansk Sprognævn. Hun forsker bl.a. i sprog på sociale medier, aggressiv sprogbrug, generationssprog og sprog i uddannelsessystemet. Marianne Rathje har udgivet bøgerne Generationssprog (2010) og Sproglige tildenser (2022) og er forfatter til mange videnskabelige artikler. Hun skriver desuden den ugentlige sprogklumme i Politiken.
Christian Groes er kønsforsker, antropolog og lektor på Roskilde Universitet. Han har forsket i bl.a. kønsroller, seksualitet, sugardating, grænser og forskydninger i magtforhold mellem kvinder og mænd. Groes har modtaget priser for sin forskning og sine bøger og har præget kønsdebatten om alt fra maskulinitet, #metoo, og kærlighed i den digitale tidsalder. Til maj udkommer hans bog Da #metoo ramte manden
Iben Maria Zeuthen er radiojournalist og skribent. Hun har gennem årene vundet priser for årets radioprogram, årets interview og som årets radiovært. I den offentlig debat har hun bl.a. beskæftiget sig med #metoo, kvindeliv og ligestilling. For tiden er hun aktuel som vært på P1-programmet 'Hvad ville Jesus have sagt?’ hvor lytterne kan stille spørgsmål til et panel af præster.
Fri entré med billet.
Foredragsrækken URO
Verden er urolig, foranderlig og i bevægelse. I Ukraine hærger krigen, I Iran raser et kvindeoprør mod regimet, og samtidig fejer klimakatastrofer hen over kloden.
Gennem foredragsrækken URO ser vi nærmere på vores urolige verden og sætter fokus på krig, kvinder og klima. Vi får besøg af bl.a. meteorolog Jesper Theilgaard, folketingsmedlem Ida Auken, instruktør Tue Biering og forlægger Shëkufe Heiberg som fører os ind i de urolige emner. Se hele programmet på www.fkb.dk/URO