Poul Smidt med biografien om kong Frederik 8.

Om dette arrangement

Tid
17:30 - 19:00
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Bibliotekssalen
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

Vores fortællinger: Frederik 8., den glemte konge. Foredrag med Poul Smidt

28.10.20
Journalist Poul Smidt, kendt fra DR, har skrevet den første store biografi om den lidt oversete kong Frederik 8., hvis kronprinsetid blev meget lang og kongegerning alt for kort. Kom og hør forfatteren fortælle om ”Fredy” om hans spændende arbejde med at samle det omfattende stof til biografien.

Som 8-årig blev lille prins Frederik (f. 1843) fortalt, at hans far med tiden skulle overtage den danske trone. Det skete i 1863 og Frederik blev kronprins og måtte vente helt til 1906, før han selv blev konge. Kong Frederik 8. var da 62 år gammel og hans kongegerning sluttede brat efter kun seks år, da tilfældigt forbipasserende fandt ham død på en trappesten i Hamborg.

Kong Frederik 8. huskes derfor ofte mere for sin død end for sit liv. Og det er uretfærdigt, for kronprinsen (og senere kongen) udfoldede en stor aktivitet på mange områder, især de politiske. Hans gamle far, kong Christian 9., var stokkonservativ – det vidste alle – og gav ikke meget plads til sin søn og kronprins, der hurtigt markerede sig som et liberalt tænkende menneske med et moderne syn på demokrati og parlamentarisme.

Som tronfølger måtte han gå stille med dørene, men plejede kontakter med politikere og meningsdannere, og skrev i ny og næ kronikker til københavnerbladene om politiske forhold – men naturligvis altid anonymt. Mange læsere vidste dog godt, at det var kongens søn, der havde ført pennen!

Med sin svenskfødte gemalinde, Dronning Louise, levede han et stille familieliv på Amalienborg og Charlottenlund Slot. Sammen fik de otte børn, hvoraf de to ældste sønner blev konger: Christian 10. i Danmark og Håkon 7. i Norge.

Frederik 8.s oldebarn, Dronning Margrethe, åbnede kongens privatarkiv for Poul Smidt. Derfor indeholder den nye biografi om kongen mange nye spændende historier, der aldrig tidligere er blevet fortalt.

Om forfatteren:

Poul Smidt (f. 1944) er journalist og var i mange år politisk medarbejder og EU-korrespondent for TV-Avisen, men har også arbejdet ved mange danske dagblade. Sideløbende tog han juridisk eksamen. Efter en periode som nyhedsvært på DR2's Deadline blev Poul Smidt - som han selv udtrykker det - "international løsarbejder" og arbejdede i en række år for FN-missioner i verdens brændpunkter: Kosovo, Irak og Afghanistan. I 2016 udgav han biografien om statsminister Viggo Kampmann. Dengang kom Poul Smidt forbi biblioteket og fortalte om Kampmann, og nu kommer han igen og fortæller om sin nyeste biografi: "Fredy - klemt kronprins, glemt konge".

Fri entré med billet.

Vi følger Kulturministeriets retningslinjer for afholdelse af arrangementer under Covid-19. Det gældende afstandskrav bevirker, at antallet af billetter er begrænset.