Om dette arrangement

Tid
17:00 - 19:00
Pris
Fri entré
Lokalitet
Udlånssalen - Biblioteket Frederiksberg
Falkoner Plads 3
2000 Frederiksberg
Arrangør
Målgruppe
For voksne
Litteratur

ENTER NJÁLA: Biblioteket Frederiksberg åbner stor fællesnordisk installation om Njals saga

22.01.20
Onsdag den 22. januar 2020 kl. 17-19 slår Biblioteket Frederiksberg dørene op for installationen “Enter Njála - din algoritme, din saga” på Frederiksberg Hovedbibliotek. Det bliver en fest.

Hestehår og brændt træ. Computeralgoritmer og ansigtsgenkendelse. Installationen “Enter Njála - din algoritme, din saga” konfronterer gæsten direkte med Njals saga, når den enkeltes ansigt og følelser bliver aflæst af en maskine og fortolket i forhold til sagaens grundelementer, ære og skam. Tør du blive genkendt af Njals saga? 

Ferniseringen byder på islandske heste, bål og islandsk korsang. Skuespiller Ulla Henningsen læser op fra Njals saga og Islands ambassadør i DK Helga Hauksdottír læser op på originalsproget. Borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen, vil stå for den formelle åbning. Alt sammen for at fejre, at Njals saga er kommet til Frederiksberg for at møde dig.

Njals saga er verdenslitteratur og kulturarv

Njals saga er 1000 år gammel verdenslitteratur, fælles nordisk kulturarv og en sprængfarlig cocktail af basisdemokrati og ultravold. Den vidtforgrenede undergangsfortælling i det ordknappe sprog handler om Gunnar, Njal, Halgerd, Bergtora, Skarpheden og Flose og deres forhippelse på, at ære og skam skal fordeles retfærdigt. 

“Giv mig to lokker af dit hår, og sno en buestreng til mig sammen med min mor.” Sådan lyder hovedpersonen Gunnars berømte replik i Njals saga. Hans våben er defekt, og han henvender sig til sin kone Halgerd i et sidste desperat forsøg på at modstå et hårdt angreb fra en gruppe fjender i overtal. Men hun afviser ham. Kvindens hår skal ikke bruges i kamp og ægtemanden Gunnar må dø. 

______________________________________________________

Enter Njála - din algoritme, din saga

Fernisering 22. januar 2020 17-19, Biblioteket Frederiksberg, Falkoner Plads 3, 2000 Frederiksberg

Ulla Henningsen, skuespiller
Helga Hauksdottir, islandsk ambassadør i Danmark
Simon Aggesen, borgmester Frederiksberg Kommune
Dóttir/Hafnarbræður, islandsk kor
Tina Pihl, Bibliotekschef
Stine Clemmensen, hestetræner
Niður og Saga, heste

Der er fri entré til ferniseringen og alle er velkomne

Installationen vises i bibliotekets åbningstid 22. januar - 6. marts 2020

 

Enter Njála - din algoritme, din saga (foto: Albertslund Bibliotek)

______________________________________________________

- Njála - islandsk kælenavn for Njals saga, kan oversættes til “njaller”, udtales “njauw la” 
 
- Yderligere information Jenni Saunte, projektkonsulent Biblioteket Frederiksberg, jesa03@frederiksberg.dk, Søren Langager Høgh, litteraturformidler Biblioteket Frederiksberg - soho06@frederiksberg.dk 
 
 - Enter Njála - din algoritme, din saga er et fællesnordisk projekt produceret af Gagarín, Reykjavík i et samarbejde med Borgarbókasafnið Reykjavíkur, Sølvberget Stavanger, Albertslund Bibliotek, Folkbiblioteken i Lund, Gentofte Bibliotekerne og Biblioteket Frederiksberg. Projektet er støttet af Slots-og Kulturstyrelsen, Nordisk Kulturfond og Danskernes Digitale Bibliotek.