Om dette arrangement

Tid
17:00
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Online via bibliotekets Facebook profil
Målgruppe
For voksne
Litteratur

Online foredrag: Grønlandsk skønlitteratur - fra mundtlig fortælletradition til den nye litteratur

04.02.21
Forfatter og kunstner Jessie Kleemann, gør os klogere på den historiske udvikling af den grønlandsk skønlitteratur.

Mange kender til Knud Rasmussens indsamlede ” Myter og Sagn fra Grønland”, som omfatter alle de nedskrevne myter og sagn om f.eks. Havets Moder, Sassuma Arnaa, som regerer over havdyr og dermed menneskenes åbne spisekammer.

Knud Rasmussen har formået at formidle disse gamle myter og sagn til interesserede i såvel Grønland som Danmark – og resten af verden.
Men allerede fra 1858 havde legendariske Inspektør H.J. Rink haft et opråb til grønlænderne om, at de skulle indsende ”grønlandske sagn eller digtninger, som nu vedligeholdes blandt beboerne af visse egne ved mundtlig fortælling eller sang”.
Disse nedskrivninger udkom med titlen ”Atuagagdliutit”.

Siden den første grønlandske roman fra 1914 med titlen ”Sinnattugaq” (Drømmen) af Mathias Storch er både lyrik, roman- og novellekunst blevet en fast del af kulturlandskabet.
Et landskab der også omfatter musik, film, teater og billedkunst. Dette kulturlandskab har bredt sig og bevæger sig nu i stigende grad ud over landets grænser.

I dag har vi store forfatternavne som Niviaq Korneliussen, senest med udgivelsen af romanen Blomsterdalen – Naasuliardarpi (2020).
I det hele taget er skønlitteraturen ved at fæstne sig igen, siden 1970’rnes protestdigtning til i dag, hvor historieskrivning og nationbuilding går hånd i hånd.

I år det desuden 300 året for missionæren Hans Egedes ankomst til Håbets ø, og man kan sandelig sige ja, der er håb. Der er håb fordi litteraturen findes som en stemme, og den stemme er vores egen.

Online Arrangement

Arrangement foregår kun online på bibliotekets Facebook-profil.
De fysiske biblioteker er fortsat lukkede for at forebygge coronasmitte. 

Forløbet om Grønland laves i samarbejde med Det Grønlandske Hus og suppleres af et stort program med udstillinger, lydoplevelser, foredrag, filmvisninger og artisttalk.
Følg med online fra d. 18. januar til den 14. marts 2021. 

Materialer