Læs højt for 8-12-årige
Støt op om læseglæden – læs højt med dit store barn
For mange børn er det hårdt arbejde at tage hul på en bog, og det er krævende at holde fokus og afkode en lang bogtekst alene. Når man læser højt med sit barn, er man fælles om at holde fokus. Den voksne sætter rammerne for en hyggestund og viser med sit engagement, at bøger er værd at bruge sin tid på. En fælles læseoplevelse med den helt rigtige bog kan være ren magi og give lyst til mere læsning.
Gør højtlæsningen særlig, læs højt et stemningsfuldt sted
Når man læser højt et stemningsfuldt sted, kan man forstærke det indtryk, bogen gør på læseren. Faktisk skal der ikke så meget til for at gøre bogoplevelsen anderledes og særlig. Herunder kan du se 3 eksempler på bøger til de 8-12-årige, der kan læses højt på et fysisk sted, der passer lige til bogens handling.
1) Læs "Slimfjorden" højt ved havet
Et oplagt bogvalg til barnet med interesse for dyr og naturen. Drengen Elias interesserer sig lidenskabeligt for naturen omkring sig. Han erfarer, at bestanden af selvlysende gopler i fjorden bliver bekymrende stor. Elias gransker goplernes ophav. Nogle af dem opbevarer han i glasflasker på værelset. Men det er ikke hans eneste bekymring. Omsorgsfuldt tager han sig af en syg tysk ulv og en forvirret svensk elg. Der er noget helt galt med naturen. Bogen er flot illustreret, og selvom temaet om den syge natur er trist, er historien fortalt med stor humor og charme.
- Tag til havet og læs bogen højt.
- Medbring pandekager, som har en stor plads i bogens handling. Hvis I skal være rigtig avancerede, kan I spise dem med birkesirup eller drikke birkesaft til - ligesom i bogen.
- Medbring fiskenet og fisk smådyr og gopler i læsepausen.
- Hæld fangsten på glasflaske, men slip dem ud igen, inden I skal hjem, så dyrene ikke lider, og det ikke lugter lige så dårligt som på Elias' værelse.
- Hvad er ballastvand? Prøv en gang at google det sammen.
- Bogen kan højtlæses på halvanden times tid.
2) Læs "Besat" højt udendørs i tusmørke
Til gyselystne børn. Bogen vil egne sig godt til halloween.
I bogens begyndelse kravler en knoglet heks ud gennem et hul i bogen. Kristian Eskild Jensen har tegnet hende, og hun står lyslevende for læseren og kan næsten lugtes og føles. Heksen fortæller, at det er hendes plan at slippe fri af bogen og besætte højtlæseren og æde barnelæseren. Og i bogens slutning lykkes det da også heksen at slippe ud af bogen, så barnelæseren sidder tilbage med en højtlæsende voksen, som - hvem ved - måske er blevet besat.
Den højtlæsende voksne må sørge for at dosere uhyggen, så den er lige tilpas skræmmende til barnet/børnene, der læses højt for. Med alle virkemidler i brug, kan den blive VIRKELIG uhyggelig.
- Spørg børnene, om de tør høre en historie, som nogen folk mener er farlig? Fortæl, at der godt kan ske noget med den, som læser bogen højt.
- Læs bogen højt udendørs i tusmørke med en lommelygte.
- I takt med at højtlæseren bliver besat, ændrer den højtlæsende stemmen, så den bliver mere og mere hekseagtig og uhyggelig.
- Dramatiser læsningen ved at hviske-læse nogle af passagerne og heksegnække undervejs.
- Den højtlæsende kan udklæde sig med hekse-paryk, hat og næse undervejs i højtlæsning, så højtlæseren bliver mere og mere heks undervejs i fortællingen.
- Hvis barnet/børnene ikke bliver alt for skræmte, kan højtlæseren jagte dem ved bogens slutning med ønsket om at æde barnelæseren.
Læs "Solvogteren" en forårsdag
En nærmest mytisk fortælling om kampen for forårets komme og om solens livgivende kraft. Læs bogen højt i en nyudsprungen bøgeskov eller på et sted med udsigt til de første forårsblomster.
Solvogteren har taget solen til fange. Liljas verden består af evig regn og tusmørke. Hun lever i en verden fuld af hemmeligheder og ting, man ikke må spørge om. Men sådan har det ikke altid været. En gang var farverne og solen og føden og blomsterne en del af verden. Lilja er fast besluttet på at kæmpe kampen for at få det hele igen.
Bogen er vidunderligt smukt illustreret af Lisa Aisato og tematiserer, hvilket mirakel det er, at årstiderne skifter. Fortællingen ender lykkeligt med en verden, der blomstrer på ny.
- Klæd jer godt varmt på, og sæt jer et sted med udsyn til det første forår. Fx under bøgetræets knopper eller med udsigt til de første anemoner.
- Medbring lidt varmt at drikke.
- Tal om, det er længe siden, I rigtig har set solen.
- Smugkig i bogens illustrationer og se, hvor farveløs begyndelsen er, og hvilken farveeksplosion der er i vente på side 50-51.
- Tal om, at det ikke er alle steder på jorden, at årstiderne skifter, som her hos os.
- Hvis det bliver køligt, kan I bringe foråret med indendørs med en buket anemoner eller grene med knopper, der springer ud hjemme i varmen, mens I læser færdigt.
Læs mere om højtlæsning på stemningsfulde steder
Klik her, og læs mere om højtlæsningskonceptet på læsesporet.dk. Her kan du også printe trin for trin-vejledning til hver af de 3 bøger.