Bombningen af Den Franske Skole
Bombningen af Den Franske Skole

Bombningen af Den Franske Skole

18.03.20
Den 21. marts er det 75 år siden, at Danmark blev ramt af den største katastrofe under besættelsen, der kostede flest menneskeliv. 

Den danske modstandsbevægelse og det britiske luftvåben Royal Air Force (RAF) havde planlagt et angreb på Shellhuset, der lå i kort afstand fra Sankt Jørgens Sø. 

Shellhuset var blevet konfiskeret af det tyske Gestapo, der efterhånden havde samlet mange oplysninger om danske modstandsmænd og -kvinder, som det var af største vigtighed at få ødelagt. For at undgå angreb på Shellhuset, havde Gestapo anbragt deres danske fanger på den øverste etage, men da Shellhuset dengang ikke var klemt inde bag andre høje bygninger, planlagde RAF et angreb, hvor bomberne skulle ramme Shellhusets nederste etager.

Bombningen af Den Franske Skole.

Herved håbede man dels at ødelægge Gestapos arkiver og give de danske fanger en chance for at slippe levende fra angrebet og flygte. Det lykkedes faktisk også 18 af 26 danske fanger at slippe væk, men otte andre blev dræbt. Større var tabene ved Den Franske Skole, som ved en frygtelig fejltagelse blev angrebet fra luften. 

RAF havde sendt 18 Mosquito-bombeflyene til Danmark, ledsaget af 31 Mustang-jagere. Den risikable mission blev foretaget i dagstimerne og flyene fløj lavt hen over Nordsøen og Danmark.

Planen var at ramme Shellhuset kl. 11.15 om formiddagen. Desværre ramte en af Mosquito-bombeflyene en høj lysmast på DSB's godsbaneterræn ude omkring Enghave Station og tabte sine bomber på Sønder Boulevard.

Svært beskadiget styrtede flyet ned i et garageanlæg, der lå som nærmeste nabo til Den Franske Skole. Flyet brød i brand, store røgskyer bredte sig, og i forvirringen troede piloterne i de efterfølgende fly, at skolen, der med sine 4-5 etager og store bygningskrop (det var en trefløjet bygning), var Shellhuset.

Bomberne blev kastet og katastrofen var en realitet!

Undervisningen var i fuld gang for de 482 elever på skolen. Foruden børnene stod 34 katolske søstre og otte andre lærerinder for undervisningen.

 Børn og lærere styrtede ned ad trapperne for at komme i beskyttelse i kældrene, men resultatet den frygtelige katastrofe var dog, at 86 af børnene og 14 af søstrene/lærerinderne omkom. Mange blev dræbt, da en trappe styrtede sammen, andre druknede i kælderen, da vandrør sprang og fyldte rummene med vand.

Under redningsarbejdet mistede yderligere fire mænd livet, og i de omkringliggende gader var der også tab af menneskeliv.

Bombningen af Den Franske Skole

Efter besættelsen blev ruinerne af Den Franske Skole og mange etageejendomme ved Maglekildevej fjernet, og et stort kors blev rejst på stedet, hvor skolen havde ligget. Først med billedhuggeren Max Andersens berømte monument af den katolske søster, der skærmer to børn for bomberne, blev der sat et varigt minde for katastrofen ved Den Franske Skole.

Mens disse linjer skrives, er alle danske biblioteker lukkede pga. Corona-virussen. Derfor skal der her bringes nogle links til steder på nettet, hvor man kan læse og se mere om Den Franske Skole.

Bombningen af Den Franske Skole

Links til foto og video om den 21. marts 1945

Fotos

Film

Materialer