Kulturministeriets børnebogspriser 2020

17.05.21
Vinderen af forfatterprisen blev Adam O. for ”Den rustne verden, del 3. Ukrudt”. Vinderen af illustratorprisen blev Karoline Stjernfelt for ”I morgen bliver bedre, 2. Dronningen”. Til lykke til dem begge!

Børnebiblioteket stiller skarpt på de seks nominerede bøger. Læs med – måske er der en særdeles god bog, der matcher dit barn. Nederst på siden kan du klikke dig ind og låne bogen.

De tre nominerede til forfatterprisen 

Adam O.: Den rustne Verden, del 3, Ukrudt, 8-13 år


I denne tankevækkende fremtidsskildring er Danmark endt som en stor ubeboelig losseplads omgivet af plastichav. 4 søskende er bogens helte, og her i bind 3 ender lillesøster Ramona alene med den tunge opgave at redde hele familien fra det korrupte system. 

Den rustne verden er spændende, sjov, rørende og dybt original. Bogen vil være et hit hos alle typer børnelæsere og har ægte klassikerpotentiale. 

Anna Jacobina Jacobsen: Spurv, fra 8 år

Pigens far kan synge lune Elvis-sange, så livet blomstrer. Men når farens liv falder ud af takt, tager den klagende fugl Edith Piaf over, alt imens tomme flasker og opvask vokser. En billedbog om misbrug. Med et lille lysegrønt håb til sidst.Spurv rummer mange lag og en fantastisk billedside.

Egner sig til brug i grundskolens litteraturundervisning. Eller til børn, der er med på at læse og tale om ”svære emner”. Bogen skal læses med en voksen, som kan hjælpe med at ”åbne bogen”, bringe tanker i spil og lande barn og bog på god vis.

Zakiya Ajmi: Vulkan, 13-16 år


Ungdomsbog om pigen Anna, der efter et ophold på krisecenter sammen med sin mor, på flugt fra en voldelig far, skal starte forfra på en ny skole. Annas oplevelser og dømmekraft er kraftigt præget af hendes opvækst i et voldeligt hjem, og det gør Anna til en meget troværdig fortæller. Man forstår, hvorfor hun ind i mellem træffer nogle valg, hvor man som læser helt klart ville have valgt anderledes.

Bogen er medrivende, og læsere fra 13 år, der godt kan lide realistiske ungdomsbøger, hvor man skal læse mellem linjerne, vil være godt underholdt med denne bog.
 

De tre nominerede til illustratorprisen

Louise Thrane Jensen: Havesaksen (tekst af Gertrud Tinning), fra 4 år

Skæv billedbog om en lille pige, der til sin fars fødselsdagsfest gemmer sig under bordet og i et anfald af barnlig nysgerrighed, bruger familiens havesaks til at klippe tæerne af alle fødderne under bordet. Alle tæerne skal nu finde deres rette ejermand igen, og hvem ejer egentlig den lille blege tå, som er tilovers?

Bogen er til børn fra 4 år, der godt kan tåle lidt splat og afhuggede lemmer og forstår, at det hele bare er for sjov. Illustrationerne er farverige, groteske og humoristiske, og der er meget at grine af i både tekst og illustrationer. Bogen kræver, at der er en voksen ved siden af, i hvert fald første gang, den læses. 
 

Lars Kramhøft: Noget frygteligt er altid ved at ske, fra 16 år


Grafisk roman om en ung mand, der flytter hjemmefra for at begynde på drømmeuddannelsen, men må erkende, at livet ikke altid former sig, som han troede. Den unge mand kæmper med sit selvværd, sin rolle som mand og med at få en meningsfuld kontakt til det modsatte køn, og langsomt bevæger han sig ind i en depression. De flotte illustrationer og tekst taler sammen og giver en medrivende læseoplevelse.

På Biblioteket Frederiksberg står bogen i voksenbiblioteket. Men gode læsere fra omkring 16 år, som har lyst til at læse en bog, der sætter spændende tanker i gang om manderollen og præstationskultur, kan også være med. 

Karoline Stjernfelt: I morgen bliver bedre, del 2, Dronningen, fra 16 år


Historien om kong Christian den 7., dronning Caroline Mathilde og Struense fortælles flot i billeder her i det grafiske værk. Man kommer helt ind under huden på personerne, og dramaet opleves livagtigt nærværende. Fortællingen strækker sig over 3 bind, hvoraf de to første er udkommet. 

Spændende læsning for alle typer læsere. Hvis man ikke er historieinteresseret, bliver man det. Det er en oplevelse at læse de grafiske fortællinger, hvad enten man kender historien på forhånd eller ej. Men man skal bemærke sig, at historien er fortalt til de ældste børn – og voksne. 
 

Materialer