Selma Lagerlöf - et rigtigt menneske

Betty Nansen Teatret og Biblioteket Frederiksberg retter sammen kikkerten mod forfatteren Selma Lagerlöf.

Vi dykker ned i romanerne "Kejseren af Portugalien" (1914) og" Niels Holgersens forunderlige rejse" (1906), og folder de to fortællinger ud for både børn og voksne. I begge romaner er der tale om både fysiske og indre rejser mod at blive et rigtigt menneske.

I "Kejseren af Portugalien" får Jan sin lille nyfødte datter i armene, og følelserne raser igennem hans krop. Læseren får adgang til hans sprukne sind, der har svært ved at kapere den umiddelbare lykke, det er at blive far:

"For den som hverken mærker sit hjerte i sorg eller glæde, kan rigtignok ikke regnes for et rigtigt menneske."        - Selma Lagerlöf: Kejseren af Portugalien (1914) 

I "Niels Holgersens forunderlige rejse" bliver Niels forvandlet til en nisse og rejser på dannelsesrejse gennem Sverige på ryggen af en gås. Da det går op for Niels, at han er blevet forvandlet til en nisse, skriver Lagerlöf:

”Ingen i hele verden var så ulykkelig som ham. Han var ikke mere et menneske. Nu var han adskilt fra alting.”        - Selma Lagerlöf: Niels Holgersen forunderlige rejse (1906)

Forløbet om Selma Lagerlöf laves i samarbejde med Betty Nansen Teatret og suppleres med podcasts, højtlæsning og bogposer til børnefamilier. Følg med på bibliotekets hjemmeside, Instagram og Facebook fra d. 6. april - 14. maj.

Kejseren af Portugalien

Selma Lagerlöfs roman fra 1914 er et værk, som stadig fænger, forundrer og forfærder os. Romanen indeholder kærlighed, tragedie, soning og galskab.

Læs om Kejseren af Portugalien. 

Niels Holgersens forunderlige rejse

Selma Lagerlöfs bog fra 1906 er stadig et fortryllende bekendtskab.  Den er oprindeligt skrevet som en lærebog, men læst igen og igen for fornøjelsens skyld af både børn og voksne.

Dyk ned i Niels Holgersens Univers 

Læsefælleskabet

En gruppe frederiksbergborgere har  beskæftiget sig med Kejseren af Portugalien. Resultatet er bl.a. et Samtalepapir, som skal udfolde fortællingen for nye læsere og teatergængere. 

Læs mere om Læsefællesskabet

Podcast: Kejserklenodierne

Kom med til Portugalien udenfor tid og rum. Men udgangspunkt i "Kejseren fra Portugalien" tager vi sammen med oversætteren, psykiateren, svenskeren, læseren, sociologen, faderen, scenografen -  og dig - til Värmland i 1860. 

Lyt til de fire episoder om Kejserklenodierne  

 

Lyt til Lagerlöf

Hvordan mon Selma Lagerlöfs romaner lyder oplæst på originalsproget? Hør udvalgte passager fra de forskellige romaner oplæst på dansk og svensk. 
 

Lyt til Lagerlöf

Læs Lagerlöf

Romaner, noveller, digte og børnebøger. Selma Lagerlöfs forfatterskab favner bredt og fortjerner at blive læst og genlæst. 

Lån låtteraturen på biblioteket eller som e-bøger eller netlydbøger. 

Find din næste læseoplevelse 

Lagerlöf på Instagram

Blive klogere på den verdensberømte forfatter via bibliotkets Instagramprofil. 

Se mere om oplsagene på Instagram