Record Store Day 2017

Lp'ens genkomst

Gennem de seneste 10 år er vinylen som medie vendt stærkt tilbage. Til trods for at musikstreaming i dag er hverdag for mange, er der blandt musikentusiaster en vedvarende interesse for det fysiske album.

Record Store Day

D. 22. april fejrer pladebutikker verden over sig selv og lp’en for 10. år i træk via eventen Record Store Day. Den årlige fejring udfolder sig gennem en række udgivelser, der kun er tilgængelige i bestemte butikker verden over. Udgivelserne er ofte ikke tidligere udgivet materiale, men de seneste år har der også været en del genudgivelser af albums i blandt. Årets liste kan ses her.

Et efterspurgt medie - på godt og ondt

Record Store Day er i dag vokset til sådan en størrelse, at det er med til at skabe endnu længere køer hos de allerede fuldt bookede pladetrykkerier. Det har medført en smule kritik af eventen, da det skaber ventetider for de musikere og pladeselskaber, der udgiver resten af året. En ventetid på op mod 4 måneder er derfor i dag ikke utænkelig, hvis man vil udgive et album på vinyl.

Selvom jeg ser kritikken som retfærdig, skal jeg dog sikkert igen i år rundt i byen for at lede efter udgivelser på dagen. Sidste gang var for to år siden, hvor jeg cyklede byen tynd efter et album med den elektroniske musiker Oneohtrix Point Never.

Lån lp'er på biblioteket

På landets musikbiblioteker er vinylen i dag igen fast inventar efter at have været gemt væk i kælderen siden 90’erne - og på Frederiksberg er vi ingen undtagelse.

Op til Record Store Day har vi i år sat ekstra fokus på vores nyindkøbte vinyler, der vil være at finde i forhallen på Hovedbiblioteket fra mandag d. 10. april og frem til og med d. 22. Så skån pengepungen ved at kigge forbi biblioteket og låne nye, lækre vinyler med hjem - helt gratis.

Joachim Haugbølle
Dette indlæg er skrevet af Joachim Haugbølle
Bibliotekar