Rita Kernn-Larsen. Spejlets revers. 1937. Kunstmuseet i Tønder. Udstilling Gl. Strand 2018
Rita Kernn-Larsen. Spejlets revers. 1937. Kunstmuseet i Tønder. Udstilling Gl. Strand 2018

8. marts og de kvindelige danske kunstnere

06.03.19
De har været der hele tiden, de kvindelige kunstnere. Men måske lidt på sidelinjen. De senere år har der heldigvis været mere fokus disse kunstnere.

Kvinderne måtte vente længe på at blive optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi. I 1888 blev Kunstskolen for Kvinder oprettet, men først i 1908 blev kvindeskolen optaget i Akademiet. Inden da havde kvindelige kunstnere fået undervisning på private malerskoler.

Men flere af de kvinder, for hvem det tidligt lykkedes at slippe den hjemlige arne og blive aktive kunstnere, er blevet væsentlige i kunsthistorien. Her skal blot nævnes Anna Ancher, som blev en af de vigtigste af Skagensmalerne.

Efterhånden blev flere kvinder uddannet, og bare i Danmark kan vi mønstre en række væsentlige kvindelige kunstnere.

Udstillinger de senere år

Inden for de sidste par år har danske museer og udstillingssteder heldigvis valgt at sætte fokus på kvinderne og vist udstillinger med bl.a. så fremragende kunstnere som Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen og Sonja Ferlov Mancoba, som er udstillingsaktuel på Statens Museum for Kunst. Også Dea Trier Mørch er lige nu fremme på kunstscenen med udstillingen 'Ind i verden' på Louisiana.

På kunstscenen lige nu

En lang række vigtige kvindelige kunstnere kan ses lige nu på den hjemlige kunstscene. Det er kunstnere som:Kirstine Roepstorff, Kathrine Ærtebjerg, Gudrun Hasle, og Tove Storch

Men kampen er ikke slut

Flere undersøgelser viser, at der købes færre værker af kvindelige kunstnere end af mandlige til kunstmuseerne. Ligesom kvindelige kunstnere har vanskeligere ved at gøre sig gældende på gallerierne

Der er altså stadig noget at kæmpe for på Kvindernes Kampdag. 

Se og læs om kunstnerne 

I bibliotekets Kunsthjørne kan du i den kommende tid finde bøger udstillet og kvindelige danske kunstnere.

Materialer