Årets bedste krimier
Årets bedste krimier

Årets bedste krimier 2016

28.12.16
2016 har været endnu et godt år i bøgernes verden. Der er kommet rigtig mange gode krimier af høj kvalitet, jeg præsenter her de krimier, som har givet mig de bedste læseoplevelser i 2016.

Skyggezone Arne Dahl

Sam Berger er sikker på, at han er på jagt efter en seriemorder efter at flere 15-årige piger er forsvundet.. Men hans chefer og kolleger ved politiet i Stockholm tvivler på ham. Men under sin efterforskning støder han i kvinden Molly Blom, og sammen bevæger de to sig dybt ind i en sag, der er fyldt med fælder og lukkede rum. For mig står Arne Dahl som en vores helt store krimi forfattere, så det var en uventet stor gave at få en ny krimi fra mesterens hånd. Og men den cliff-hanger sidst i bogen, kan jeg næsten ikke vente på næste bind i serien.

Brændte sjæle af Inger Wolf
Da Anton Jørgensen meldes savnet, må Østjyllands Politi erkende, at de har brug for assistance. De kan ikke finde noget lig, men en række bizarre spor – et afhugget øre, en stor samling euforiserende svampe, et badeværelse hvor der tydeligvis er foregået noget blodigt – antyder at de står over for en drabssag af de mere usædvanlige. De kontakter psykiater Christian Falk, som før har hjulpet politiet.

Banesår af Thomas Enger 
Det afsluttende bind på Engers serie med journalisten Henning Juul. To år er gået siden branden, hvor Henning Juuls søn omkom. Henning nærmer sig sandheden, men der er folk som vil gøre alt for at stoppe hans efterforskning, og snart dukker der lig op. Kan Henning snyde døden og finde frem til sønnens morder?

Ondskabens høst af Robert Galbraith
Cormoran Strike, og hans assistent Robin Ellacott modtager et afhugget kvindeben med posten. Benet er adresseret til Robin. Strike får straks en mistanke om at én af hans mange gamle fjender ønsker at skade ham ved at terrorisere dem begge. Snart går den vilde jagt efter Strikes gamle fjender.
 

Det bedste til mig og mine venner af Jakob Melander
I selveste Tivoli findes et lig hængende fra ballongyngen. Politiassistent Lars Winkler må navigere rundt i en dunkel labyrint af modstridende interesser og fortrængt fortid. Drabet i den mennesketomme eventyrhave forgrener sig tilbage til 1970‘erne og en makaber drabssag på Christiania i 2007. 
 

Uglen dræber kun om natten af Samuel Bjørk
En teenagepige findes myrdet i en skov. Hun ligger i et pentagram. På et leje af uglefjer. Efterforskerne Holger Munch og Mia Krüger, får travlt da de finder ud af, at der måske er en seriemorder på spil. Mia kæmper stadig med selvmordstanker og overforbrug af piller og efterforskningen af den uhyggelige sag, gør hende endnu mere ustabil.
 

Krokodillevogteren af Katrine Engberg
I en ejendom i København begiver pensionisten Gregers sig ned med skraldeposen. Uheldigvis falder han over liget af en ung kvinde i lejligheden nendenunder. Kriminalbetjent Jeppe Kørner og kollegaen Anette Werner bliver sat på sagen. Det står hurtigt klart, at mordet har forbindelse til en af ejendommens andre beboere.

Helvede åbent af Gard Sveen
Politimanden Tommy Bergmann finder i en lejlighed en myrdet prostitueret pige. Hun er slagtet på en måde, som nøjagtigt svarer til seriemorderen og psykopaten Arne Rasks mordmetoder. Men han sidder indespærret på en sikret psykiatrisk afdeling. Enten er Rask uskyldig, eller også er der en morder derude, der kopierer ham? Eller? 
 

Wienerbroderskabet af: Ingar Johnsrud  (Beier-trilogien ; bog 1)
Politiefterforsker Fredrik Beier leder efter Annette Wetre og hendes tre-årige søn. Annette Wetre er medlem af sekten "Guds lys". Sekten bliver dog udsat for en massakre, hvor nogle af medlemmerne bliver dræbt, men Anette Wetre er stadig forsvundnet. Pludselig er Fredrik og hans nye makker Kafa Iqbal indblandet i et spil, de ikke forstår

De der fortjener at dø af Peter Swanson 
Den unge IT-millionær Ted møder ved et tilfælde den mystiske og smukke kvinde Lily i Heathrow lufthavn. På flyvningen til USA betror Ted sig til Lily om sin utro kone. Lily tilbyder at hjælpe med at dræbe Teds utro kone og hendes elsker. Siger han ja? Lykkes det? Men hvem er egentlig offer og hvem er gerningsmand? Det bliver en barsk sag med mange blodige overraskelser undervejs.

Når isen brister af Camilla Grebe 
Emma har en elsker. Jesper er alt, hvad hun har drømt om og lidt til. Der er bare et lille problem - han er hendes øverste chef; en upraktisk, men også lidt spændende omstændighed. Så forsvinder Jesper lige så uventet, som han dukkede op. Og ikke længe efter findes en kvinde bestialsk myrdet i hans villa.

Den hengivne hr. X af Keigo Higashino 
Det er ikke ofte at får krimier oversat fra japansk, så denne bog er på mange måder usædvanlig. En enlig mor dræber sin voldelige eksmand i selvforsvar. Hendes forelskede nabo bruger sine matematiske evner til at dække over mordet, og da politiet får hjælp af hans gamle studiekammerat, bliver det en hjernekamp mellem de to genier.

Den blå digters kone af Lone Theils
Den berømte digter Manash Ishmail er under sin flugt fra Iran blevet adskilt fra sin kone Amina, der nu er som sunket i jorden, og han beder Globalts London-korrespondent Nora Sand om hjælp.

Snehvide skal dø af Nele Neuhaus
Politibetjentene Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein bliver indblandet i opklaringen af to 17 årige pigers mystiske forsvinden 11 år tidligere fra landsbyen Altenhain. Pigerne blev aldrig fundet og en ung mand blev dømt udelukkende på indicier. Nele Neuhaus giver en fantastisk beskrivelse af det lille landsbysamfund, hvor løgne, bedrag og ondskab lurer under overfladen.

Det der er værre af Lars Kjædegaard 
Drabsefterforsker Thor Belling får et alvorligt problem, da en døende kvinde ud af det blå tilstår et drab, som Belling ti år tidligere fik dømt en anden for. Den dømte tilstod og har udstået næsten hele sin straf. Men hvorfor tilstod han?

 

 

Materialer