Årets store krimi oplevelser 2020

14.12.20
Vi kan vist alle blive enige om at 2020 på alle måder har været et anderledes år. En ting har lykkeligvis ikke ændret sig, der skrives og udgives stadig mange gode bøger. Jeg læser meget bredt, men krimierne har min særlige interesse. Her får du et udvalg af nogle af mine bedste krimi læseoplevelser i 2020, måske en af dem kunne være en gaveide?

Jo Nesbø: Kongeriget
Kongeriget er en grum, sørgelig, melankolsk skæbne- og hjemstavnsfortælling tilsat lidt Shakespeare, noget græsk tragedie og et drys af Nesbøs tørre humor. Ganske enkelt en fremragende læseoplevelse fra en af de helt store krimi forfattere.

Camilla Grebe: Skyggejægeren
Camilla Grebe mestrer den psykologiske krimi til fingerspidserne. Alle hendes bøger har et spændende plot, er medrivende, overraskende og handler om menneskets psykologiske mekanismer og relationer mellem mennesker. 

Robert Galbraith: Ustyrligt blod
Komplicerede mordgåder, kringlede og uforudsigelige personer, humor og medmenneskelighed, desuden masser af stemningsbilleder fra London og så de to fantastiske detektiver Strike og Robin.  Der er rigtig mange gode grunde til at jeg har læst Galbraith med stor fornøjelse, Selvom det er en moppedreng af en bog, er det hver en side værd.

Helene Tursten: Snefald
Dette er den tredje fritstående bog i serien med Embla Nyström og de bliver bare bedre og bedre. Både handling og plot fungerer og er spændende. Elementerne er fundet af en dræbt bandeleder, kort efter findes også hans bror dræbt. Der er tråde til Split og Zagreb i Kroatien, en bandekrig og en af Emblas bedste veninder, der forsvandt som ganske ung.

Anders de la Motte: Vinterild
En fascinerende og gribende psykologisk spændningsroman med meget fine miljø- og naturbeskrivelser. Anders De la Motte forstår i den gang at inddrage naturen i sin handling, melankolien, ensomheden i de skånske skove, tilfrosne søer, grantræer der suser ildevarslende og skrigende råger.

Yrsa Sigurdardottir: Dukken
Dukken er femte selvstændige bind i serien med efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freya. Scenen er Islands barske natur. En gammel dukke fiskes op af vandet af en lille pige, det sætter gang i en række uhyggelige begivenheder. Huldar og Freya må håndtere flere indviklede på en gang. Spændende, meget velskrevet og personer med karakter og dybde.

H​​​​​ans Rosenfeldt: Ulvesommer
Den lille grænseby Haparnda bliver centrum for en række barske begivenheder. En død ulv findes med resterne af et menneske i maven. Afdøde ser ud til at have en overlevet en blodig massakre på den anden side af grænsen. Ny serie af forfatteren til blandt andet tv-serien Broen.

Stina Jackson: Ødemark
Stina Jackson fik sit store gennembrud med den stemnigsfulde debutroman Sommermørke. Stina Jackson er tilbage med endnu en fortættet og uhyggelig historie om mennesker, der er forbundet til et særligt sted langt ude i det nordligste Sverige, om stærke bånd mellem mennesker og hvor svært det kan være at bryde nedarvede mønstre.  

Anne Mette Hancock: Pitbull
Journalist Heloise Kaldan er ved at skrive en reportage om døende på hospice. Det fører hende til Gråsten og Sønderjylland og en række gamle sager om forsvundene piger. Det gennemgående tema er etik og moral. Det er særdeles velskrevet, en fremragende, spændende og vedkommende krimi.

Elly Griffiths: Stemmer fra graven
Et dejlig gensyn med Dr. Ruth Galloway og politiinspektør Harry Nelson. Et lig bliver fundet i et fly fra 2. verdenskrig, men piloten skulle slet ikke have fløjet det fly. Som altid med Griffiths er det fængslende og velkomponeret og med den særlige lune og underspillede humor, der gør Griffiths krimier til noget særligt.

Lars Kepler: Spejlmanden
Når du læser en Kepler-krimi, er du altid sikker på en sindsoprivende spændende historie, der hele tiden tager sin læser ved næsen og fører nye og uventede steder hen. Denne krimi er ingen undtagelse,, det er et intelligent, veldrejet og meget uhyggeligt plot.

Katrine Engberg: Isola
Isola betyder ø og denne krimi foregår på øen Bornholm. Men ikke solskinsøen men derimod Bornholm ved vintertid og de mørke kolde skove. Isola henviser også til isolation og ensomhed, mistede og brudte forbindelser med mennesker. Handlingen sættes i gang ved fundet af et lig i en kuffert ved Kastellet i København.

Materialer