Anbefaling: Turen går til YouTube

Af Anonym
23.02.22
En boganbefaling om børns digitale liv fra vores projektleder Anna de Boer: 'Turen går til YouTube' af Maria Baagøe Bové og Rasmus "Lakserytteren" Kolbe.

I de sidste mange år på biblioteket har jeg været optaget af vores og børns digitale liv. Digitaliseringen påvirker vores liv på godt og ondt, og hvis I spørger mig, er netop digitaliseringen et af et af de vigtigste folkeoplysningstemaer, vi har i dag. 

"Turen går til YouTube" dykker ned i børns digitale liv på YouTube og aller vigtigst, hvad man skal vide som forælder. Det jeg bedst kan lide ved bogen er, at den rammer en fin balance mellem, at forfatterne er ærlige om det ansvar, der følger med at være forælder til et barn, som elsker YouTube og en anerkendelse af, at det ikke altid er helt nemt. 

Som forælder kan det virke overvældende at sætte sig ind i sine børns digitale liv. Men bogen her bryder det op og ja (spoiler), der er selvfølgelig også en YouTube med konkrete guidevideoer til opsætning og andre gode råd. Find YouTube kanalen her.

Min top 5 pointer som jeg tager med fra bogen er: 

  1. Børn og voksne ser YouTube på hver deres måde. Voksne søger efter den video de vil se, mens børnene primært klikker på de videoer som algoritmen foreslår. Så selv om børnene selv kan vælge, hvad de vil se - vælger de ikke helt selv.
  2. Man kan "lege" på YouTube. Bogen har et helt kapitel om hvad digital leg egentlig er og hvad det så er børnene så laver når de leger derinde.
  3. En YouTuber tjener omkring 30% af sine penge på merchandise. Det vidste jeg ikke. Det er godt nok en stor del af deres indtjening. Så er det klart, at de snakker så meget om det.
  4. YouTube'eren er dit barns gode ven, ikke et program i "TV".
  5. Der er en "mind mig om" funktion på YouTube, hvor man kan blive mindet om, at man har set videoer i et defineret stykke tid. Det ku måske godt være noget for mig.