Bedste krimier 2020 udvalgt af Bo Tao Michaëlis

03.03.21
Bo Tao Michaelis er litteratur- og kulturanmelder ved dagbladet Politiken. Derudover er han medlem af det Danske Kriminalakademi. Her får du nogle af hans anbefalinger, hvilken glæder du dig mest til at læse?

Hvad er en god krimi?

Krimigenren er en bestemt genre med bestemte regler om forbrydelse og straf, spænding og opklaring. Men for den gode kriminallitteratur gælder der de selvsamme krav som til al anden litteratur. Sprog og stil skal der være kælet for, plot og intrige have en vis sandsynlig for at kunne overbevise og fascinere. Psykologi og personkarakteristik må gerne være til stede som andet end floskler og fordomme. Sådan ser Bo Tao på det og ud fra hans mange år som kritiker med krimier som særområde, har han altid brugt disse elementer som lineal og målestok om en krimi er god, middelmådig eller ringe. Bo Taos udvalg af krimier er imidlertid præget af deres popularitet i tiden og så er de originale og enestående yderst læseværdige som desværre ikke altid bliver til bestsellers eller sendt ud til de mange bloggere med krimianbefalinger.

Tredive dages mørke af Jenny Lund Madsen, 2020
I bedugget tilstand har den kultursnobbede forfatter Hannah påstået at hun på en måned kan skrive en bestsellerkrimi. Derfor tager hun til en islandsk afkrog for at isolere sig og skrive. Hurtigt bliver hun imidlertid involveret i skumle sager i den lille flække med fæl fortid, mord og mutte mennesker. Men årets bedste danske krimi er også en følsom ogoriginal kærlighedsroman, velskreven og spændende til sidste side.
Bo Tao Michaëlis giver 5 ud af 5 ugler

Ulvesommer af Hans Rosenfeldt, 2020
Helt oppe i det nordsvenske med grænse til Finland finder man en død ulv med menneskerester i sig! Før fundet har vi overværet en veritabel massakre mellem narkogangstere. Rester af lig og hele lig havner på politikvinden Hannah Westers bord i Haparanda.Og så møder vi også en cool kvindelig lejemorder fra Sankt Petersborg. Første bind i en serie om denmidaldrende Hannah og co., sorger og glæder i etminisamfund virker lovende.
Bo Tao Michaëlis giver 4 ud af 5 ugler

Skjult af Cara Hunter 2020
Under en renovering af et hus bliver en ung kvinde og hendes barn befriet fra deres årelange fangenskab.Hun kan imidlertid ikke tale og hverken hun og hendes søn figurerer i databaser af forsvundne personer.Men ikke alt er som det ser ud. Dette er andet bind i serien om den traurige kriminalinspektør Adam Fawley og hans kolleger i Oxford. Spændende engelsk politirutineroman med stemning og stat som i bøgerne om inspektør Morse.
Bo Tao Michaëlis giver 4 ud af 5 ugler

Den sørgmodige buschauffør fra Alster af Håkan Nesser, 2020
Kæresteparret og politifolkene Eva Beckman og Gunnar Barbarotte er på lang ferie på Gotland. Her tuller de gammelkloge rundt på den smukke ø mens de gennemgår mysteriet med den forsvundne buschauffør og en meget tragisk fortid. Nu og da diskutererde Guds død eller det modsatte, mens de får noget godt at spise. Sjette bind om makkerparret og dets meritter vil ikke skuffe forfatterens mange fans.
Bo Tao Michaëlis giver 4 ud af 5 ugler

Døde løver af Mick Herron, 2020
Den store britiske spionforfatter John le Carré døde lige før jul 2020. Så nu kommer der ikke flere stakkels spioner ind fra hans spændende kulde. Men hans landsmand, Mick Herron, er en af hans mange arvinger udi at skrive underholdende sager om og med mænd og kvinder med skæg og blå briller. Dette er andet bind i serien om agentchefen Jackson Lamb og hans uheldige helte i hendes majestæts hemmelige tjeneste. Intelligent underholdning.
Bo Tao Michaëlis giver 5 ud af 5 ugler

En sang til dystre tider af Ian Rankin, 2020
Politipensionisten John Rebus skranter på alle ledder og kanter. Han er flyttet ned i stuen, dernæst taget op til Skotland, hvor hans forsømte datter bor og hvis husbond er forsvundet. Nok er Rebus et
dårligt liv, men slagfærdig som altid selvom han må komme mere vand i whiskyen. Der er flere plotmæssige bolde i luften, men alle bliver grebet elegant og sofistikeret. Mere sentimental end ellers, stadigvæk et hårdkogt skotsk æg.
Bo Tao Michaëlis giver 5 ud af 5 ugler

Jernvognen af Stein Riverton, 2020
I den grad en læseværdig krimiklassiker skrevet af den norske forfatter Stein Riverton fra 1909 før verden gik af lave. Detektiven Asbjørn Krag er lige så finurlig som forbilledet Sherlock Holmes. Her er
han på en norsk ø med den korte sommer, hvor både kærlighed men også kriminalitet kan bryde ud og stå i flor. En snedig mordsag som man ikke må røbe, men som peger frem mod Agatha Christie. Mere
stemningsfuld end spændende.
Bo Tao Michaëlis giver 5 ud af 5 ugler

Altings hjerte af Graham Greene, 2020
Dette nyoversatte værk fra 1948 er en af forfatterens katolske romaner. I modsætning til sine flamboyante spændingsromaner, Greene selv kaldte for underholdning. Men ’Altings hjerte’ er både en bittersød
kærlighedsroman tintet med dreven sarkasme over for katolsk troslære og en spændende og inciterende spionroman i en koloni i anden verdenskrigs Vestafrika. Med stive britiske bureaukrater samt en
politimand som forelsker sig fatalt.
Bo Tao Michaëlis giver 5 ud af 5 ugler

Biblioteket er igen åbent for rerseringer. Alle bøgerne kan bestilles gennem bibliotekets hjemmeside.

Materialer