Bedste oversatte romaner 2020

19.03.21
Forfatter og foredragsholder Carsten Berthelsen giver sine anbefalinger af de bedste oversatte romaner fra 2020. Hvilke glæder du dig til at læse?

Håbets rejsende af Isabel Allende 
Håbets rejsende er en velfortalt familiekrønike uden præg af det mytiske og overnaturlige. Romanen er elementært spændende, engagerende og fortalt med både poetisk flair og solid realisme.
Carsten Berthelsen giver 4 ud af 5 ugler 

De heldige af Georgia Hunter
Debutroman der  fortæller om den polsk-jødisk familie, Kurc, der under nazisternes besættelse af Polen i 1939 må flygte for invasionen. I romanen følger man tre generationer, der spredes overalt på flere kontinenter.  Georgia Hunter har researchet og rejst rundt i ti år for at sammenstykke sin families historie og har forfattet en dybt bevægende, grusom og imponerende fortalt roman.
Carsten Berthelsen giver 4 ud af 5 ugler

Drengen fra Napoli af Viola Ardone
I et fattigt (spansk) kvarter bor den 7-årige Amerigo alene med sin mor, Antonietta Speranza. Efternavnet betyder Håb. Men er der lys for enden af tunnelen for den kvikke og opvakte Amerigo? "Drengen fra Napoli" er en rørende og engagerende roman, der fint balancerer uden at forfalde til cremet sentimentalitet. Titlen er Viola Ardones tredje roman, men den første på dansk.
Carsten Berthelsen giver 4 ud af 5 ugler 

Voksnes løgnagtige liv af Elena Ferrante 
En dag overhører den 12-årige Giovanna en samtale mellem sine forældre. De hævder, at pigen er blevet dvask og doven. Det ses tydeligt i hendes karakterbog. Moderen giver den gryende pubertet skylden, men faren slynger ud, at Giovanna er begyndt at ligne faster Vittoria mere og mere. Denne søster er årsag til farlige spændinger mellem ægteparret. En af romanens konklusioner er, at voksenlivet byder på fortielser, forstillelser og løgn på løgn. Forfatternavnet Elsa Ferrante (der stadig ikke er blevet identificeret) skrev i 2010erne den såkaldte Napolikvartet, som blev en verdenssucces. Som denne romanserie er "Voksnes løgnagtige liv" en mageløs læseoplevelse.
Carsten Berthelsen giver 5 ud af 5 ugler 

De rejsende af Regina Porter
Romandebuten "De rejsende" er en slægtskrønike, der sætter fokus på en afroamerikansk og en hvid families udvikling gennem tres turbulente år. Fra 1950ernes kamp for Borgerrettigheder til Obamas første år som præsident. Der er mange personer (og bipersoner) at holde sammen på i dette drama, men romanen er mesterligt iscenesat (og fordansket) af drevne håndværkere.
Carsten Berthelsen giver 5 ud af 5 ugler

Alt det jeg aldrig fortalte dig af Celeste Ng
 Marilyn og James møder hinanden på et universitet i Ohio. Han er barn af kinesiske immigranter og underviser i amerikansk historie, hun en ambitiøs lægestuderende. De drømmer begge om at realisere Den Amerikanske Drøm, ikke mindst James, der solidarisk vil formidle landets værdier. "Alt det jeg aldrig" fik fortalt er en psykologisk thriller, tragisk udviklingsroman og et ret præcist tegnet tidsbillede. Romanen blev lanceret i 2014 og er derfor en forløber til bestselleren Små påsatte brande (på dansk 2018), der forventes filmatiseret i disse år.
Carsten Berthelsen giver 4 ud af 5 ugler 

Aftentid og morgengry af Ken Follett
Ken Follett blev verdensberømt med bestselleren "Jordens søjler" (1989), der fortæller om bygmester Tom, der vil rejse en gigantisk katedral i landsbyen Kingsbridge i 1100-tallets England. I samme serie fulgte Uendelige verden (2008) og Den evige ild (2017), der begge udredte landsbyens senere historie. "Aftentid og morgengry" serverer forhistorien til "Jordens søjler" og fortæller om, hvorfor den lille flække, Dreng's Ferry, kunne udvikle sig til den betydningsfulde King’s Bridge. Denne bog er som Ken Follets øvrige titler en historisk velresearchet og dybt underholdende røverroman tilsat sex, mord, hævn, brand – og selvfølgelig Den Store Kærlighed.
Carsten Berthelsen giver 4 ud af 5 ugler

Nakanos genbrugsbutik af Hiromi Kawakami
Moderne japansk litteratur har fået et internationalt gennembrud. Det skyldes selvfølgelig først og fremmest Haruki Murakamis magiske romaner, men en stribe andre interessante titler følger i disse år. Detter  en kollektiv roman om hr. Nakanos genbrugsbutik og de personer, der befolker forretningen og de, der søger derhen for at sælge eller købe billigt skrammel. Indehaveren hr. Nakano er særdeles excentrisk, men med et ret udviklet seksuelt gen.  De ansatte er den kejtede Hitomi og hendes kollega Takeo. Romanen rummer en interessant kærlighedsintrige, for Hitomi forelsker sig i ejeren Nakano. 
Af Kawakami foreligger på dansk bl.a. den ligeledes interessante og engagerende roman "Senseis mappe" (2013, også udsendt som tegneserie).
Carsten Berthelsen giver 4 ud af 5 ugler

Orwell af Pierre Christin og Sébastian Verdier
Tekstforfatteren Pierre Christin og tegneren Sébastian Verdier har sat sig for at skabe en grafisk roman om det britiske forfatterpseudonym George Orwell, egl. Eric Arthur Blair (1903-1950). Han var er en af det tyvende århundredes mest provokerende og samfundskritiske forfattere.  Serien er holdt i stram sort/hvid med tydelige konturstreger. Denne stil bliver dog brudt af visse farvelagte scener, bl.a. nogle sekvenser fra Burma, hvor de herskende briter reflekterer over farvede(!) individer og deres natur. 
Carsten Berthelsen giver 5 ud af 5 ugler 

Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong
En selvbiografisk roman, der er udformet som et brev til fortællerens moder, der flygtede fra Vietnam til USA, da forfatteren var barn. Moderen er voldsomt traumatiseret af Vietnam-krigen og udløser sine frustrationer og hjælpeløshed overfor den eneste søn i vold, men også i ømhed. er kæmper med at forstå det amerikanske samfund, dets vaner og at mestre sproget. Centralt er forfatterens forhold til Trevor, som han møder på en tobaksfarm, hvor de begge er sæsonarbejdere. En prætentiøs roman, der inddrager et væld af temaer, bl.a.: Klasse, krig, vold, sprog, stofmisbrug og race. Romanen er labyrintisk og krydsklipper fra fortid til nutid og tilbage igen. 
Carsten Berthelsen giver 3 ud af 5 ugler

Materialer