Biblioteksbørn læser

Hvad siger børnene egentlig selv, hvis de skal pege på nogle gode bøger, som de elsker at læse? Det har vi spurgt vores egne børn om og her er deres anbefalinger til andre børn.

Vitus på 2 år læser Hunden Ib – rimeligt gode historier, Peter Nordahl

Hunden Ib er aldeles let at elske, når han leger gemmeleg med musen, giver grisen lov til at låne sin sovepose og lokker pølser fra slagterens frække kat. Den rammer rent ind hos den 2-årige med fine illustrationer og korte, finurlige historier. Der findes også både små film og en sød app, hvor Hunden Ib bl.a. kører kapløb og bygger huler til dyrebørn – den kan Vitus ikke helt styre selv endnu, men når mor er med, er den rigtig sjov.

Anker på 3 år læser Anker finder ting, Alberte Winding

Det er Mors dag og Anker skal i børnehave. På vejen til børnehaven finder Anker en række skatte, som han tager med sig i sin taske. Ankers stressede far kan slet ikke se værdien i alle de fine ting, Anker finder. Men om aftenen er det Anker – og ikke hans Far, som har en gave til Mor på mors dag. Alberte Winding og Claus Bigums serie på indtil videre fire bøger om drengen Anker og hans forældre gengiver nogle meget genkendelige scener fra en børnefamilies travle hverdag – set fra drengen Ankers perspektiv.

Yunus på 3 ½ år læser Lille Frø, Jakob Martin Strid

Herhjemme anbefaler Yunus på 3 ½ år, Lille Frø, fordi ”den er sjov og fræk”. Vi elsker fortællingen om den slemme og udskældte lille frø, der til sidst fejres, anerkendes og elskes for den han er, nemlig en lille grøn anarkistisk kunstnerrebel, der går sine egne veje. Befriende med en antipædagogisk børnebog, der fejrer det skæve og utilpassede i et hvert barn.

Elliot på snart 4 år læser Hakkebakkeskovens bagebog: dobbeltpebrede peberkager og andre opskrifter, Maria Villmones Bondeson

En bog vi ofte vender tilbage til er den lækre og opfindsomme bagebog fra Hakkebakkeskovens mesterbager, bagermester Harepus. Med små introduktioner af skovens dyr og deres yndlingskager eller madretter samt fine billeder fra animationsfilmen af samme navn. Herhjemme kan vi ikke vente til vi næste gang skal holde fødselsdag og bage Brumlemands vaskemuffins, som han får efter et dejligt langt bad, hvilket jo også hører sig til, når man har fødselsdag.

Sigurd på 5 år læser Fodbold med flunkerne, Joaquín Cera

Når man som Sigurd endnu ikke kan læse selv, så er findebøger med en masse at gå på opdagelse i et hit! Hver side i bogen myldrer med de frække rumvæsener, Flunkerne, som i denne bog er i gang med at afholde de intergalaktiske mesterskaber i fodbold. Flunkernes udfoldelser begrænser sig ikke kun til fodbold, men spænder eksempelvis også over Danmarkshistorien og besøg på museer, så viden og læring leges ind på en sjov og underholdende måde.

Agnes 6 år læser Tor i snor af Marie Duedahl

Agnes kan godt lide bøger med humor og et twist. I denne letlæsningsbog fra serien Lyn, er Tor er ude at gå en tur med sin far og sin hund. Tor løber væk fra far og for at holde styr på ham, giver Tors far ham hundesnor på. Meeen det var måske ikke helt gennemtænkt – for hvad siger Tors mor til den rollefordeling? Det er sjovt, at Tor hele tiden løber væk og derfor får hundesnor på. Men det allersjoveste er, når de til sidst møder Tors mor, for så er det faren, der kommer i snor - som straf.

Sigurd, 7 år læser Verdens 100 farligste dyr, Sebastian Klein

Efter flere år med ren skønlitteratur har Sigurd nu kastet sig ud i at læse en masse faglitteratur. Om Antarktis, pingviner og Amundsens ekspeditioner og en masse anden viden – ofte om dyr. Sigurds yndlingsbog er for tiden Verdens 100 farligste dyr. Det er nyttig viden, forklarer Sigurd, hvis man nu møder et af disse dyr. Bogen starter med dyr nummer 100, hvorefter dyrene opslag for opslag bliver mere og mere farlige. 

Ludvig på 9 år læser Wilf – en helt i uheld, Georgia Pritchett

En sjov og humoristisk serie om drengen Wilf, der bekymrer sig om alt og er bange for alting – selv peanutbutter! Ludvig synes at det er vanvittig morsomt, at det absolut værste Wilf kan forestille sig er en udstoppet and med rullekravetrøje, der har en peanutbuttersandwich i hånden samtidig med at den prøver at kvæle ham. Wilf er på alle måder udfordret! Hans lillesøster Dot er klistret ind i spyt og snot og hans bedste ven er en bænkebidder ved navn Stuart. Og det bliver ikke bedre, da han møder verdens ondeste mand, der hedder Allan…

Alice 12 år læser serien Nevermoor, Jessica Townsend

Alice elsker fantasy. Men det er svært at finde en serie, der kan måle sig med Harry Potter. Med Nevermoor-serien fandt Alice endelig nogle fantasybøger, der kunne holde et tilfredsstillende spændingsniveau. Hovedpersonen Morrigan Crow hidkaldes på sin 11-års fødselsdag til en magisk verden. På den vis er der flere lighedstræk med Harry Potter-serien, samtidig med at handlingsforløbet er sit helt eget.

Vores børn ønsker alle andre børn rigtig god læselyst!

 

Materialer