Bliv skoleklar med seks udvalgte apps

11.05.20
Vi har samlet seks apps, der understøtter de kompetencer, eleverne arbejder med i 0. klasse, og som byder på både leg og læring. Udforsk dem sammen, mens I forbereder jer på, at skolen for alvor går i gang.

For forældre til børn, der starter i skole efter sommerferien, venter en ny hverdag for dit barn, hvor det skal lære en masse nyt og udvikle kompetencer inden for mange felter. Som forældre er I sikkert optaget af, at støtte jeres barn på bedste vis – både i at opøve færdigheder inden for konkrete fag, men også ved at hjælpe med at bevare deres evne til at lege og være nysgerrige. Bibliotekets børnekulturformidlere har til dette formål udvalgt seks apps, der understøtter disse kompetencer.

Sprog
Leo og Mona, Læsesjov er et spil bestående af fire små aktiviteter, der træner bogstavgenkendelse og stavning. Der er fokus på selve lyden af bogstaverne frem for bogstavets navn, hvilket gør det lettere for barnet at koble mellem det talte og skrevne ord. Barnet kan øve sig i at sætte små ord sammen, og der bliver gradvist åbnet op for længere ord. Spillet er danskudviklet.
App’en fås til iPhone og iPad. Gratis.

Matematisk opmærksomhed
Monster Matematik er en ny danskproduceret app, som gør det sjovere (og en del mere fjollet) at træne forskellige regnefærdigheder. App’en bliver sværere, hvis man svarer rigtigt mange gange, og man kan starte med helt simple plus og minus-stykker, eller battle med en anden. Hver gang man svarer rigtigt, bliver man belønnet med bøvse- og pruttelyde af de søde animerede monstre Muggen og Bøvse.
App’en fås via Google Play og App Store. Koster 25 kr, der findes også en mindre, gratis version.

Naturfaglige fænomener
Naturspillet er en helt ny app udviklet af DR Ramasjang i forbindelse med deres serie om Danmarks Vilde Vidunderlige Natur. I spillet har man sin egen ø, hvor man kan plante træer og buske, laver bakker og søer og vælge jordtype. Efterhånden som man gør sin ø frodig, begynder dyrene at vise sig - og i fugleklatter og hjortelort gemmer der sig nye frø, man kan plante. Meditativ og rolig - og undervejs bliver man klogere på det danske dyreliv.
App’en fås i App Store og Google Play. Gratis.

Kreative og musiske udtryksformer
Puppet Pals Pocket er en gratis app, hvor man kan lave små dukketeaterfilm, hvor man selv indtaler historien. Med et lille tilkøb får man flere baggrunde og karakterer, og man kan også bruge sine egne billeder, så man fx selv kan blive hovedperson i historien eller tilføje kendte landskaber. App’en stimulerer fantasi og fortællelyst og er helt enkel at bruge. Barnet kan (med lidt hjælp) styre app’en selv, men det bliver sjovere, hvis man digter historien sammen.
App’en fås kun til IOS, gratis eller 17 kr. for fuld udgave.

Krop og bevægelse
Yogabreaks – Ro i klassen er en dansk-produceret app med små yoga-serier på 15-20 minutter beregnet på at kunne bruges af lærere i folkeskolen til at skabe netop det. I app’en er også en serie af mindfulness-øvelser og børnemeditationer. Der er fine animerede film og billeder til øvelserne samt en beroligende stemme, der taler jer igennem dem. Man kan også sammensætte sin egen serie af øvelserne i app’en.
App’en fås kun til IOS, men serierne kan også ses på Youtube. Gratis.

Engagement og fællesskab
GeoCaching er en skattejagt for både børn og voksne – med millioner af skatte gemt i hele verden. Når du downloader app’en og opretter en profil, bliver du del af et verdensomspændende fællesskab. ”Skattene” I leder efter er lagt ud af andre skattejægere – og reglen er, at du skal lægge noget tilbage af tilsvarende værdi, hvis du tager noget i ”skattekisten.” Hvis man bliver bidt af GeoCaching, så er der endeløse skattejagter i vente – og samtidig lærer man at se på kort og holde øje med gode gemmesteder.
App’en kan fås til alle platforme. Gratis.

Find mere om skolestart og se vores digitale skolestartsposer her.