Bibliotekets litteraturformidler Benoit med Anna Juuls 'Superskurk'
Bibliotekets litteraturformidler Benoit med Anna Juuls 'Superskurk'

Boganbefaling: Superskurk

I ”Superskurk” fortæller Anna Juul om livet med psykisk sygdom på en næsten befriende måde.

At skrive med humor om noget alvorligt

Anna fylder snart 30 og vil planlægge en kæmpe fest i den anledning. Men hun er psykisk syg, hvilket gør det hele svært at overskue, når der skal inviteres ”de 1000 mest prominente danskere, der findes” og bestilles lige så mange pizzaer til! Det er i hvert fald planen, men inden fødselsdagen når Anna at fortælle mange oplevelser, de værste som de sjoveste.

Bogen er inddelt i flere kapitler, hvoraf den første (The Origin Story) kaster læseren i Annas liv og det, hendes sygdom betyder. Hun har ovenikøbet fået en diagnose, hun ikke kan bruge til noget, da ”skizoaffektiv” vist ikke bruges af andre læger end hendes…

Frem for alt bobler sproget af ærlighed og humor, selvom sygdommen er nok ikke det letteste emne, man kan skrive om. Der er meget at smile over, når Anna skriver for eksempel om sin redaktør, om fødselsdagsfesten, kæderygningen og børn.

Men Anna Juuls humor er ikke bare en måde at skrive på for sjovs skyld: hun frygter meget for psykiatriens fremtid og den mangel for interesse, politikerne viser over det område (og hermed over for alle de mange patienter).

Psykiatriplan og fødselsdagstale

Udgangspunktet er den 10-årsplan for psykiatrien, der blev aftalt sidste år. Ved hjælp af statistikker skriver Anna Juul om den nedprioritering, psykiatriområdet befinder sig i. Og det gør, konkluderer forfatteren, ikke samfundet spor bedre, da flere danskere diagnosticeres og forventes af at blive psykisk syge i løbet af deres liv.

Bragende god er den del af fødselsdagstalen, hvori forfatteren adresserer flere grupper i samfundet:

"Mit navn er Anna Juul, og jeg har skrevet Superskurk til dig, der ligger derhjemme og ikke kan komme ud af din seng, jeg har skrevet Superskurk til dig, der er for syg til samfundet og derfor er indlagt, og til dig, der er for rask til at blive det."

Det er en de bedste ting, som skønlitteraturen kan: at transportere os ind i andres liv, så vi kan opleve, hvordan hverdagen udspiller sig for andre.

Så grib bogen og læs i det mindste fødselsdagstalen: den er virkelig god, vigtig og sjovere end man skulle tro.

Mere om emnet

Har du lyst til at læse noget lignende, findes der mange bøger.

Blandt de nyeste kan du låne Fine Gråbøls Ungeenheden om en gruppe unge i psykiatrien og deres liv på et bosted.

Karen Fastrup har med Hungerhjerte skrevet en bundærlig og smuk fortælling om at være borderline.

Jakob Jakobsens Ophør oprør: dagbog fra en indlæggelse giver et rørende overblik over pårørendes tilværelse, herunder også børn. 

God læselyst, 
Benoit

Materialer