De nominerede til Nordisk Råds litteraturpris 2017

05.05.17
De to danske forfattere Christina Hesselholdt og Kirsten Thorup er blandt de 12 forfattere, som er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2017.

Christina Hesselholdt med romanen Vivian og Kirsten Thorup med romanen Erindring om kærligheden er de stærke danske kandidater til Nordisk Råds litteraturpris 2017.

Vivian 

Biografisk roman om den amerikanske gadefotograf Vivian Maier (1926-2009). Hun passer rige folks børn og fotograferer ved siden af i tusindvis af folk på gaden. Vivian er speciel, og kun ved et tilfælde kommer billederne til offentlighedens kendskab. Hesselholdt skriver sig med Vivian ind i en af tidens nye tendenser, nemlig i romanform at skildre en autentisk person og sætte nye standarder for, hvordan fakta og fiktion kombineres via en elegant leg med fortællerrollen.

Suveræn stilist

I nomineringsgrundlaget fra den danske komité for Nordisk Råds Litteraturpris skriver man blandt andet : ... Hertil kommer at Hesselholdt er en suveræn stilist. Særprægede, smukke og originale sætninger eksploderer overalt i hendes roman og skaber en række mangefacetterede og fantasiæggende skildringer af personerne.

Erindring om kærligheden

Romanen handler om Tara og Siri, mor og datter, som har et konfliktfyldt forhold. Tara er ikke den ideelle mor, og Siri flytter hjemmefra allerede som 15-årig og kommer først som voksen kunstner overens med sin mor. Ud over at romanen på en stærkt bevægende måde kobler det personlige og det politiske, viser den de skred, der er sket i vores samfund fra 1970’erne frem til i dag. På den måde fremstår den som en aktuel og kritisk samfundsroman, da forfatteren beskriver udviklingen fra velfærdsland til et egoistisk land uden plads til dem, der lever på kanten. 

Kulsort og viis roman

Den danske komité for Nordisk råds Litteraturpris skriver blandt andet i nomineringsgrundlaget : ... Erindring om kærligheden er også i dét perspektiv en kulsort, uendelig nuanceret og viis roman. Den trækker vod i dybet, i vores fælles dyb, som kun virkelig litteratur kan gøre det.

De 12 nominerede værker

Danmark

Vivian af Christina Hesselholdt. Roman. 2016.
Erindring om kærligheden af Kirsten Thorup. Roman. 2016.

Finland

Oneiron af Laura Lindstedt. Roman. 2015.
De tysta gatorna af Tomas Mikael Bäck. Digtsamling, 2016.

Færøerne

Sunnudagsland (Søndagsland) af Sissal Kampmann. Digtsamling. 2016.

Island

Frelsi (Friheden) af Linda Vilhjálmsdóttir. Digtsamling. 2015.
Og svo tjöllum við okkur í rallið: bókin um Thor ("Og så trille, tulle, ruller vi") af Guðmundur Andri Thorsson. Portræt. 2015.

Norge

Arv og miljø af Vigdis Hjorth. Roman. 2016.
Termin. En fremstilling av vold i Norge af Henrik Nor-Hansen. Roman. 2016.

Sverige

Djupa, kärlek, ingen. Dikter 1992-2015 af Ann Jäderlund. Digtsamling. 2016.
Anteckningar om hö af Birgitta Lillpers. Digtsamling. 2016.

Åland

Jag är Ellen af Johanna Boholm. Prosalyrisk beretning. 2016.
 

Materialer