De nominerede til Nordisk Råds litteraturpris 2018

20.03.18
De to danske forfattere Caroline Albertine Minor og Vita Andersen er blandt de 13 forfattere, som er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2018.

Caroline Albertine Minor med novellesamlingen Velsignelser og Vita Andersen med romanen Indigo er de stærke danske kandidater til Nordisk Råds litteraturpris 2018.

Velsignelser

Velsignelser er en novellesamling om sorg og den bearbejdelse, der finder sted, efter et dødsfald. Her møder vi Anso, der blot to dage før jul vælger at hænge sig selv. Vi møder Helena, hvis far er døende, men ikke ønsker hendes selskab. Vi møder Franciska, hvis hjerne er knust og Ingeborg, der ikke har ret meget tid tilbage.

Usædvanlig smuk prosa

I nomineringsgrundlaget fra den danske komité for Nordisk Råds Litteraturpris skriver man blandt andet : Det er grusomme, ubærlige, dunkle, skamfulde, angstfulde og pinefulde følelser, der er på spil i de syv fortællinger, men efter oplevelserne af tab, ensomhed, svigt, sorg og retningsløshed er der også håb, venskab, kærlighed, medmenneskelighed og nye horisonter. Alt dette formår Caroline Albertine Minor at skildre i sin elegante, passionerede og usædvanlig smukke prosa. Velsignelser har potentiale til at blive et hovedværk i de sidste årtiers danske kortprosa.

Indigo

Indigo er en selvbiografisk roman om pigen Vita, der vokser op i København i 1940'erne og 1950'erne som barn af en enlig mor, der er psykisk ustabil. Igen og igen bliver hun svigtet af moderen og må i lange perioder bo på børnehjem, hos familiemedlemmer eller tilfældige mennesker

Verden set med barnets fortvivlede blik

I nomineringsgrundlaget fra den danske komité for Nordisk Råds Litteraturpris skriver man blandt andet : Det er ualmindelig barsk læsning. Omsorgsvigtet er totalt. Men idet romanen ikke åbner erindringerne via den voksne fortællers fornuft og trang til orden, men via kroppens flimrende og dog usvigeligt sikre hukommelse, tilbyder den sine læsere en fantastisk mulighed for at se verden med det ensomme og fortvivlede barns blik.
... Som Proust, en anden stor udforsker af barndommens kropslige erindringer, har formuleret det, giver litteraturen os adgang til andre verdener end vores egen. Og det er præcis, hvad Vita Andersen i formidabel grad er lykkedes med i Indigo – den mørkeblå farve – som for romanens barn først og fremmest står for den voksne verdens uforudsigelige autoritet. 

De 13 nominerede værker

Danmark
Velsignelser af Caroline Albertine Minor. Noveller, Rosinante, 2017.

Indigo. Roman om en barndom af Vita Andersen. Roman, Rosinante, 2017.
 

Finland
God morgon af Susanne Ringell. Kortprosa, Förlaget M, 2017.                  

Ontto harmaa af Olli-Pekka Tennilä. Digtsamling, Poesia, 2016
 

Færøerne
Gudahøvd af Jóanes Nielsen. Digtsamling, Mentunargrunnur Studentafelagsins, 2017. 
                   

Grønland
Illinersiorluni ingerlavik inussiviuvoq af Magnus Larsen. Selvbiografi, Maanuup atuakkiorfia, 2017.
 

Island
Ör af Auður Ava Ólafsdóttir. Roman, Benedikt bókaútgáfa, 2016.

Ljóð muna rödd af Sigurður Pálsson. Digtsamling, JPV Útgáfa, 2016.
 

Norge
Jeg har ennå ikke sett verden af Roskva Koritzinsky. Noveller, Aschehoug, 2017.

Begynnelser af Carl Frode Tiller. Roman, Aschehoug, 2017. 
 

Sverige
Tapeshavet af Gunnar D Hansson. Digtsamling, Albert Bonniers forlag, 2017.

Doften av en man af Agneta Pleijel. Roman, Norstedts, 2017.
 

Åland
Algot af Carina Karlsson. Roman, Schildts & Söderströms, 2017.


Vinderen offentliggøres den 30. oktober

Vinderen offentliggøres og får overrakt prisen på 350.000 danske kroner den 30. oktober på Den Norske Opera & Ballett i Oslo i forbindelse med Nordisk Råds session.

Om Nordisk Råds litteraturpris

Nordisk Råds litteraturpris er siden 1962 blevet uddelt til et skønlitterært værk skrevet på et af de nordiske sprog. Det kan være en roman, et drama, en digtsamling, en novellesamling eller en essaysamling, som opfylder høje litterære og kunstneriske krav. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt for det nordiske kulturfællesskab.

Materialer