Det bedste og det værste inden for biografier, debat og kultur

25.05.21
Lone Kühlmann, journalist, forfatter og foredragsholder giver sit bud på, hvad der er bedst og værst i Bøgernes Verden inden for biografier, debat og kultur lige nu.

Nødvendige og vigtige bøger

Lone Kühlmann har i mange år deltaget i BogÅret, som er en årlig temadag for bibliotekarer og biblioteksansatte. Hun siger: "Jeg lever, groft sagt, af at være velorienteret, og i den forbindelse har jeg virkelig fået meget foræret af denne min nebengesjæft. Jeg bestræber mig på at dække både de helt nødvendige bøger, og vigtige bøger fra mindre forlag, som man ikke nødvendigvis lægger mærke til i farten. Populære livsstilsbøger klarer sig i de fleste tilfælde uden min hjælp."   

Giv ugler

Der gives kokkehuer, stjerner og hjerter, når vi anbefaler mad, film, musik og meget andet. Indenfor litteraturens verden giver vores anmelder ugler. Lone Kühlmann anmelder kort bøgerne og giver op til fem ugler. Leg med og giv dine egne ugler - måske er du slet ikke enig?

Biografier, debat og kultur

Et forjættet land af Barack Obama. L&R, 2020. 880 sider. BIOGRAFI
Barack Obama var til grin som ung studerende fordi han insisterede på at tro på den amerikanske drøm. At man ved flid, hårdt arbejde og ordentligt opførelse kunne blive til noget og gøre noget for andre. Også selv om hans mere kyniske kammerater konstant dokumenterede, at det var de grådige, hensynsløse, forkælede med de gode forbindelser, der satte dagsordenen og scorede kassen. Han var bestemt ikke et dydsmønster, ikke noget med at siddeelevrådet, nej den stod på musik, piger og bajere. Hans begrænsede læsning var bestemt af hvilken pige, han skulle gøre indtryk på, indtil han på Harvards berømte Law School blev en præmiestudent, som man lagde mærke til. Hans ægteskab med Michelle gjorde ham endnu mere ideologisk opsat på at ændre samfundet, ikke alene racemæssigt men i det hele taget socialt, og så var vejen til Politik åben. Han skriver, så man føler, at man har en samtale med en god, højt begavet ven med stor selvironi. Som da Michelle rasende går i seng med døren smækket efter sig, den aften han tilstår, at han vil stille op om præsident, selv om han har lovet det modsatte. Han tager sig en vodka, og indser, at en vis megalomani nok er nødvendig, og at Michelle nok bliver god igen.
Lone Kühlmann giver 5 ugler

Demokratiets tusmørke af Anne Applebaum. Kristeligt Dagblads Forlag, 2020. 224 sider. POLITIK
Selv om hun er født amerikaner har Anne Applebaum i mange år hørt til i inderkredsen i politisk/intellektuelle i centrum/borgerlige kredse i Europa. Bl.a. gennem sit ægteskab med den fremtrædende polske tidligere udenrigsminister Radoslaw Sikorski. Bogen er et både personligt og ideologisk opgør med de venner, som efter murens fald så en stor fremtid for demokratiet, men mistede gejsten og i stedet solgte ud til antidemokratiske demagoger og bevægelser. Lov & Retfærdighedspartiet i Polen og Orban i Ungarn regerer ved løgne, afskaffelse af ytringsfriheden og et retsvæsen i lommen på regeringen. De er så til gengæld forbilleder for Vox i Spanien, Liga Nord i Italien, Front National i Frankrig, for ikke at tale om Trumpisterne i USA. Hun ser den store fare i manglen på fælles samtale. Fok har altid haft forskellige holdninger. Nu har de forskellige facts. Og de kan bedste lide enkle budskaber. Komplicerede problemstillinger gør os utrygge. Det forstår løgnagtige demagoger i alle lande.  
Lone Kühlmann giver 3 ugler

Diktatursyndromet af Alaa al-Aswany. Gads Forlag, 2020. 198 sider. DEBAT
Den verdensberømte ægyptiske forfatter al-Aswany, som i alle sine romaner forholder sig til, hvad undertrykkelse gør ved mennesker, har sat sig for at dissekere, hvad det er, der fører til diktatur. Det vigtigste er korruption, fattigdom og undertrykkelse. Og naturligvis en megaloman mand, der ser konspirationer over alt omkring sig, og regererer ved frygt og belønning for blind lydighed. Et samfund, hvor flid, dygtighed og hjælpsomhed ikke gør den ringeste forskel. Alt handler om forbindelser, og alle enten sparker eller kryber. Det er meget nemt at se teorien eksomplificeret,hvis man ser sig omkring i verden for tiden. Det er stærkt deprimerende, men faktisk fortæller han den samme historie meget bedre i sine romaner. Senest i den fremragende ”Jeg løb mod Nilen.” Så hvis man kun skal læse en al-Aswani i år, er det den, jeg vil anbefale.
Lone Kühlmann giver 3 ugler

Arabica af Puk Damsgård. Politikens Forlag, 2020. 304 sider. BIOGRAFI
Puk Damsgård bruger Carsten Nibuhrs dagbøger fra ekspeditionen til Det lykkelige Arabien i 1761-67, som en slags rød tråd i sin fine bog. Men det er nu en meget tynd tråd. Hun har meget på hjerte, og bogen fremstår som en impressionistisk samling oplevelser fra den arabiske verden. Hun rejser med containerskibet Titan, fra Genua gennem Suez og Hormuzstrædet til Dubai, og begivenhederne flyder over i erindringer om flere rejser i det krigshærgede Yemen. Det en gang lykkelige Arabien. Ind imellem får vi glimt af hendes liv i Kairo, hvor hun forbløffet opdager, at hendes pæne kvarter i 50´erne var beboet af gamle nazister, som Abdel Gamal Nasser inviterede til landet, for at udnytte deres faglige viden. Et faktum Ægypten går meget stille med. Men bogens virkelige hovedperson er Shifa, den yemenitiske læge med de blå negle, som bliver Puks gode veninde. Og hvis skæbne i bogen i den grad lægger op til en fortsættelse.
Lone Kühlmann giver 4 ugler

Genopdragelsen af Anton Geist, Lasse Skou Andersen & Sebastian Abrahamsen. Informations Forlag, 2020. 250 sider. BIOGRAFI
Afdøde Poul Hammerich yndede at sige, at i Danmark er vi gode til førstehjælp, men virkeligt dårlige til andenhjælp. Genopdragelsen er en rystende dokumentation af udsagnet. Samia er født i Danmark i en pakistansk familie med pakistanske landsbyværdier, Hun lever i evig konflikt med sin far, men får stor støtte af sine skolelærere, psykologer og psykiatere, der også forsøger at stoppe det, da hun tvinges på genopdragelse i Pakistan som 17-årig. Men da hun efter flere års slavetilværelse og et tvangsægteskab, slipper væk og gravid hjem til Danmark er det slut. Udlændingenævnet skriver til hendes advokat, at tæsk, overgreb fra familien, og at hun blev holdt fangenskab, ikke fører til opholdstilladelse. Bogen er en dokumentarisk beretning om hvad viljestyrke og udholdenhed kan føre til. Men hverken hun eller hendes dreng, der også er født i Danmark, har fået statsborgerskab. Endnu. Man ved ikke, hvad der værst. Pakistanske fordomme eller danske regler.
Lone Kühlmann giver 4 ugler

Ulvetid – Kampen om Nordsøimperiet af Tore Skeie. Gyldendal, 2020. 324 sider. HISTORIE
Vikingerne igen. Og tak for det til den norske historiker Tore Skeie, som med "Ulvetid - Kampen om Nordsøimperiet"har skrevet en forrygende højkvalitetsbog.Da danskekongen Sven Tveskæg dør i 1014 i England har han erobret det meste af landet. Tilbage på kamppladsen står hans 19-årige søn Knud med en hel hær, et halvt kongerige og flere fjender, end han kan magte. Men skal man blive en af Europas mægtigste monarker - og det bliver Knud den senere Store- så nytter det ikke at krybe i læ hjemme på den østlige side af Nordsøen. Det gør han heller ikke. Der mangler ikke noget. Her er kamp, svig, intriger og politiske studehandler. De foregår ofte midt under slaget, hvor halvdelen af en hær gerne går over til fjenden, hvis han giver et bedre løntilbud. Det er politik mens øksen svinges. Minder lidt om Afghanistan i dag. Med er også den norske Olav Haraldsson. Det er ham, vi kender som Olav den Hellige. Et navn, der passer rigtig dårligt til hans opførsel. De starter som våbenfæller og ender som dødsfjender i kampen om Norge - en del af imperiet. Det hele finansieret af sølv og guld røvet i England. En af de bedste historiebøger i mands minde.
Lone Kühlmann giver 5 ugler

Grov Konfækt af Henrik Horstbøll, Ulrik Langen & Frederik Stjernfelt.Gyldendal, 2020. 1080 sider. KULTUR
1770 var et skelsættende år for det skrevne ord i Danmark. Trykkefriheden indførtes og Gyldendal blev grundlagt. 250 året for de begivenheder har forlaget prisværdigt valgt at markere med et pragtværk. "Grov Konfækt" handler om trykkefriheden og hvad, den førte med sig i de tre år, den varede. Ikke mindre end tre professorer har skrevet de over 1000 sider, som det, der skulle have været en mindre bog, er endt med. Det kan vi andre glæde os over. Det er blevet til to flot illustrerede bind. Og lærerige. For hvordan var det, den trykkefrihed blev brugt og hvor omfattende var den i virkeligheden. Hvem var det, der brugte den? Stod de åbent frem? Og ikke mindst, hvem var det, der var mest bange for den? Og så er der alt det med Struense. Det er en oplysende og sjov bog. Læs, lær og le. Det sidste skal man passe på med, når man læser i sengen. Hvert bind vejer 2,5 kg.
Lone Kühlmann giver 5 ugler

Churchill af Jan Hedegaard De prægtige og de usle af Erik Larson. L&R og Gyldendal, 2020. 400 & 548 sider. BIOGRAFIER
Det er synd at sige, at vi mangler bøger om Winston Churchill, men ikke desto mindre har vi fået to nye, som begge to er rigtig gode. Den danske Churchillfan, Jan Hedegaard, har tidligere udgivet Churchill-citater. Nu får vi et samlet billede af manden. Ikke et glansbillede. Men et geni med mange fejl. Personligt frygtløs eller måske bare overbevist om, at han var født under en heldig stjerne. Født med en sølvske i munden, men altid i pengemangel. Hvilket skyldtes vaner som at tage i krig med eget badekar og kasser med cognac og champagne. Hans hustru, Clementine siger det måske bedst: ”Han kender intet til almindelige menneskers liv. Han har aldrig været i en bus. Han er egoist, men ikke med vilje. Han har en evne og vilje, til at leve præcis, som han vil”. Amerikaneren Erik Larson koncentrerer sig om Churchill i krigens først år. Han har haft adgang til breve og dagbøger, så vi får både statsmanden og den private Churchill. Selvfølelse manglede han ikke: ”Det er en velsignelse, at få magten, når man selv ved, at man er den bedste” skriver han, da han blev premierminister i maj 1940.
Lone Kühlmann giver 4 ugler

Størst af alt af Lone Frank. Politikens Forlag, 2020. 296 sider. FAGBOG
Lone Frank er ikke helt almindelig. Hun er højt begavet, men sommetider ikke særlig klog. Når det drejer sig om hende selv. Da hendes mand dør, opdager hun, hvor meget hun elskede ham. Da hun har det bedst med at sætte alting på formel, beslutter hun at gå videnskabeligt til værks og finde ud af, hvad kærlighed er. Til det formål opsøger hun alle mulige eksperter, og samtidig bliver bogen en løbende selvbiografi om en kvinde hvor udtrykket ” hun er ikke i kontakt med sine følelser” bliver årets underdrivelse. Hun tror at alt kan løses med logik. Men bliver klogere. Hun møder også kærligheden, og erkender det. Der er med andre ord tale om en udviklings – ikke roman, for det er det ikke – bog. Udvikling har vi alle sammen brug for. Jeg har aldrig truffet nogen, der har brugt deres kvote. Og det er en både charmerende og underholdende bog. Med en happy ending. Tror jeg nok.
Lone Kühlmann giver 4 ugler

Apropos ingenting af Woody Allen. Gyldendal, 2020. 336 sider. BIOGRAFI
Denne her bog måtte gå fra forlag til forlag, inden den blev udgivet. Også i Danmark blev Gyldendal kritiseret for at udgive bogen fra ”barne- og kvindemishandleren”. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har fulgt Mia Farrow/Woody Allen sagen tæt, men jeg troede, faktisk, at han var dømt for overgreb på sin datter. Det viser sig nu, at det er han ikke. Der har aldrig været en sag, for den blev afvist af retten som pure opspind. Han er altså ustraffet, og bliver ved med at lave film, som sommetider er sjove, og sommetider ikke så sjove. Bogen er afgjort sjov. Især barndomsbeskrivelserne i en skingerende skør jødisk familie i småborgerlige kvarterer i Brooklyn, og kommuneskolen som han den dag i dag hader inderligt, for dårlige lærere og elendig undervisning. Han tilbragte sit liv med at drømme om Manhattan, og hvordan han en dag ville opnå at komme en på en bar, sige ”det sædvanlige.” Og få det. Han skriver pænt om kvinder. Faktisk også om Mia.
Lone Kühlmann giver 3 ugler

Nordkysten af diverse forfattere. L&R,2020. 336 sider. BIOGRAFI
Det vælter frem med pragtfulde billedbøger inden for snart sagt ethvert emne. Lindhardt og Ringhof har fået den, i disse indespærrede tider, fremragende ide, at udgive smukke og velskrevne bøger fra danske egne. Serien ramte coronaen, men kan ikke være inspireret af den. I 2020 udkom ganske vist både Sønderjylland og Nordkysten men Limfjorden kom i 2019 og den majestætiske Vesterhavet allerede i 2017. Fælles for bøgerne er de utroligt smukke billeder, der virkelig giver lyst til at tage på opdagelse i fædrelandet. Forfatterne er mere eller mindre kendte med tilknytning til de respektive egne. Og som det altid må være, i den slags antologier, er der nogle der har et mere intimt forhold til skriftsprog end andre. Men man kan jo plukke. Den suverænt sjoveste tekst finder man i Sønderjylland, hvor modemanden Uffe Buchhard afslører sig som en elegant skribent i beskrivelsen af sin vanvittig opvækst omgivet af kvinder i Åbenrå. Jeg må hellere indrømme, at jeg selv bidrager til Nordkysten.
Lone Kühlmann giver 4 ugler

Materialer