Det bedste og det værste inden for dansk og nordisk skønlitteratur

Af Anonym
06.05.21
Liselotte Wiemer, cand.phil. i dansk, anmelder og foredragsholder giver sit bud på, hvad der er bedst og værst i Bøgernes Verden inden for dansk og nordisk skønlitteratur lige nu.

Brænder for litteraturen

Liselotte Wiemer siger: "Jeg brænder for litteraturen. Den gør os nemlig nysgerrige, usikre, smålykkelige, gale, (lidt) klogere og (meget) større. Nøjagtig ligesom Vesterhavet! Men ind imellem har jeg lyst til at sparke den bagi. Hvis den bliver alt for komfortabel."

Giv ugler

Der gives kokkehuer, stjerner og hjerter, når vi anbefaler mad, film, musik og meget andet. Indenfor litteraturens verden giver vores anmelder ugler. Liselotte Wiemer anmelder kort bøgerne og giver op til fem ugler. Leg med og giv dine egne ugler - måske er du slet ikke enig?

Danske og nordiske romaner

Hedeselskabet af Malte Tellerup. L&R, 2020. 224 sider. DANSK ROMAN
Hvem ved! Måske ligger lykken gemt langt ude på landet mellem brakmarker, ladeporte og rustne generatorer? Det er i hvert fald det, Malte Tellerup afprøver med stor og helhjertet konsekvens i sin roman Hedeselskabet, hvor tre unge kunstnervenner, Tobias, Andreas og Viktoria beslutter at flytte fra storbyen til et nedlagt husmandssted ude på den vestjyske hede. De lejer stedet af den fine (og fint portrætterede) bondemand Mads. Og det hele er faktisk både smukt og sværmerisk og realistisk. Bare de ikke også havde eksperimenteret med køn og kærester og bare Mads ikke var gået konkurs. Men drømme, der brister, skal også drømmes!
Liselotte Wiemer giver 4 ugler

Det Danmark du kender af Peder Frederik Jensen.  People’sPress, 2020. 274 sider. DANSK ROMAN
Flere marker. Men også mere nedtur i Peder Frederik Jensens sørgmodigt socialrealistiske roman om (især) fire menneskeskæbner fra Lolland-Falster: Det Danmark du kender. Måske nogen genkender titlen fra Socialdemokratiets kampagne 2015 og mærker et stænk at ironi? For det Danmark kender vi jo ikke, ikke rigtigt. Og de kender det slet ikke i partitoppen på Christiansborg, hvor borgmesteren fra Guldborgsund - en af de fire - drømmer om at få en plads i solen. Næ, det og meget andet er en illusion, der for længst er druknet i arbejdsløshed, bøjede nakker og druk. Men forfatteren kender det. Og han går så tæt på, han kan. Optimist er han ikke.
Liselotte Wiemer giver 3 ugler

Kaptajnen og Ann Barbara af Ida Jessen. Gyldendal,2020. 502 sider. DANSK ROMAN
Ida Jessen har de senere år slået sig på det historiske. Og det er en stor lykke. Væk er al psykologi og hjemmeanalyse. Og tilbage er den rå virkelighed. Sanset ned til den tørreste lyngplante og de mest sultne tarme. Vi er igen på heden. Men vi rejser flere hundrede år tilbage i tiden - til 1754. Her møder vi Kaptajn von Kahlen, der som den første vil forsøge at opdyrkekongens golde jorde vest for Viborg.
Kaptajnen og Ann Barbara handler om mænd og magt, om kærlighed og krænkelse. Og om at miste alt. Og så handler den ikke mindst om den ensomme sjæls kamp med og mod naturen. Ikke helt skævt at forlaget kalder det en western.
Liselotte Wiemer giver 5 ugler

Klinten af Jens Smærup Sørensen. Forlaget Grif, 2020. 208 sider. DANSK ROMAN
Er der nogen, der kan beskrive det tabte land - den tabte natur og bondekultur - er det Jens Smærup Sørensen. Tabet er på en måde hans generator. Ikke fordi det gamle kun var godt. Men det er i det landskab, hjertet slår. Og det slår mere og mere med kraft og vid. Og bid. Temaet i denne sprudlende kolektivroman er endnu engang overgangen til det moderne samfund. Og det kulturtab, der følger med. Vi er på villavejen Klinten, hvor naturen er en dyr udsigt og en ligusterhæk. Her bor en række rige mennesker, der har råd til kystudsigt. Men klinten (den rigtige) er ved at skride. Og hvis det skal forhindres skal de meget mod deres vilje komme hinanden ved!
Liselotte Wiemer giver 4 ugler

Meter i sekundet af Stine Pilgaard. Forlaget Gutkind, 2020. 268 sider. DANSK ROMAN
Heldigvis er Vesterhavet fuldkommen ligeglad med, hvordan jeg har det, sagde Stine Pilgaard engang i et interview. Og det er på mange måder det, det handler om for den unge bykvinde, der flytter med sin mand til landsbyen Velling, hvor han er blevet ansat som højskolelærer: at kunne holde ud ikke at fylde noget, når man nu gerne vil fylde det hele. At stikke alle fingre i den nye sociale jord. Det er lige til at blive desperat af.Hvad tænker de dog på i pauserne mellem ordene? Stine Pilgaard er en mester i parodi. Man griner og krummer tæer på samme tid. Men bag letheden ligger selvfølgelig noget helt andet
gemt. 
Liselotte Wiemer giver 3 ugler

Så meget havde jeg af Trude Marstein.Oversat fra norsk af Sara Koch. Gyldendal, 2020. 496 sider. NORSK ROMAN
På mange måder er den urolige Monika en kvindelig pendant til den mindst lige så rod- og rastløse og utro mand, som vi mødte i hendes sidste roman på dansk: Hjem til mig fra 2017. Men Hjem til mig var i min optik mere foruroligende. Portrættet af Monika er i den genkendelige ende. Vi følger vores hovedperson gennem livet og adskillige pinagtige seksuelle forhold fra hun er teenager til hun er over 50. Og hun stikker ganske vist ud som en dårlig mor, en dårlig elskerinde, måske også et dårligt menneske. Og det burde give peberspray i øjnene. Men det er som om hendes manglende evne til at knytte sig til andre mennesker, også rammer læseren. Alt sker. Intet sker. Og pludselig kan det hele være for sent…
Liselotte Wiemer giver 3 ugler

Der går min klasselærer af Jacob Skyggebjerg. Gladiator, 2020. 266 sider. DANSK ROMAN
Jacob Skyggebjerg har skrevet en af årets originale overraskelser. Tænk at livet i og omkring en skolegård kan rumme så meget drama, så grænseoverskridende (men sært renfærdige) forelskelser og så
perverterede og rå magtmønstre. Bogen har to fortællervinkler: dels den midaldrende Erling, en livstræt folkeskolelærer, der forelsker sig blindt, urealistisk og oprivende rørende i en elev fra 9. klasse. Dels Stig, der mobbes så man tager sig i at håbe, at skolerne aldrig åbner igen. Det er gribende, det er rystende. Det er godt.
Liselotte Wiemer giver 4 ugler

Katalog over katastrofer af Stine Askov. Gyldendal, 2020. 302 sider. DANSK ROMAN
Det kan dårligt være mere aktuelt. Katalog over katastrofer er en på alle måder enestående fortælling om de katastrofer, der kommer eller kunne komme (eller allerede er der!) Det handler om skolepedellen Bengt og hans datter, Helle. Vi er i 80’erne. Den kolde krig og Barsebäck lurer. Og far gør alt for at forberede sin lille 11-12 årige datter på dem. Hun skal for enhver pris overleve! Pigen ved godt, at far er lidt ude på kanten. Og hun ved også, at han elsker hende. Og ikke mindst ved hun, at den største katastrofe er inden i fars hoved. Stine Askov viser at kærlighed og omsorg har mange ansigter. Og hun gør de vanvittige til rigtige mennesker. Det er gispende!
Liselotte Wiemer giver 5 ugler

Vi er fem af Mathias Faldbakken. Oversat fra norsk af Sara Koch. Forlaget Gutkind, 2020. 216 sider. NORSK ROMAN
Vi er fem er Frankenstein på lerfødder og hjemstavnsroman på speed! Åh, lad dig fortrylle af denne vildbasse af en roman. For Faldbakken er i sit es. Og es’et hedder Tormod, og er en pålidelig familiefar til fire i selvbygget hus. Eller også hedder det Snusken, familiens hund, der desværre dør. Herfra sættes det hele på spil. For familien kan ikke undvære deres femte element. Alt falder fra hinanden, indtil Tormod etablerer et laboratorium ude i værkstedet, finder sine gamle skyggesider frem og som en anden troldmand blander ler og wi-fi stråler. Det går selvfølgelig ikke godt.
Liselotte Wiemer giver 4 ugler

Ikke før solnedgang af Johanna Sinisalo. Jensen & Dalgaard, 2020. 308 sider. FINSK ROMAN
Her er så en roman, der overtrumfer selv Faldbakken på point, mærkelighed og uhygge. Waw for en bog! I et flagrende og sylepræcist sprog føres vi ind i en verden, jeg som læser aldrig har været i før. Det handler om forholdet mellem et menneske og en trold. Og det er fa’me uhyggeligt. Der hele starter med, at den ombejlede homoseksuelle Mikael en halvfuld aften vakler hjem og finder en mørk ’ting’ nede ved affaldscontaineren. Det er det smukkeste væsen, jeg nogensinde har set, tænker han. Og ved bare, at han må have den med hjem. Det skulle han aldrig have gjort. Eller også skulle han netop det. For naturen kræver sin ret. Og romanen skal bundes - som en stærk shot.
Liselotte Wiemer giver 5 ugler

Penge på lommen. Scandinavian Star, del 1 af Asta Olivia Nordenhof. Basilisk, 2020. 172 sider. DANSK ROMAN
Mon nogen af jer så tv-serien om Scandinavian Star? Seks lange timer. På ganske få rystende sider får Asta Olivia Nordenhof sagt det samme. Og mere intenst! Penge på lommen er et vildt ambitiøst projekt - kun første bind af 7 annoncerede, der alle vil kredse og indkredse begivenhederne omkring den stadig mørklagte skibskatastrofe. Romanen er politisk. Men den er meget mere end det. For mens skibet lurer i baggrunden, som en skygge af kapitalistisk udnyttelse og grådighed, får vi en fra dybet rørende menneskelig historie. Med et sprog der synger i øregangene. Hvis niveauet holder - kan det blive et af de store værker i nyere dansk litteratur.
Liselotte Wiemer  giver 5 ugler

Materialer