Foto. Robin Skjoldborg
Foto: Robin Skjoldborg

Farvel til Henrik Nordbrandt

31.01.23
En af Danmarks helt store digtere er død i en alder af 77 år.

Henrik Nordbrandt blev født 21. marts 1945 på Frederiksberg. Siden sin debut i 1966 har han beriget os med over 30 digtsamlinger, men han forsøgte sig også i andre genrer, såsom børnebøger, romaner og erindringer.

Et ektraordinært talent

Nordbrandt besad et talent så ekstraordinært, at han må betegnes som et naturtalent. Nordbrandt ramte mange læsere med almenmenneskelige temaer, såsom liv, død og kærlighed. Men Nordbrandt skrev også om rejsen som tema og danskhed/nationalisme. Nordbrandt seneste udgivelse er digtsamligen Så en morgen fra 2021, som kredser om livet/døden og krigens voldelige død.

Jeg er det vejr, der omgiver mig

Nordbrandt var meget præget af vejret og årstidernes skiften. Han udtalte "Det betyder ubeskriveligt meget for mig. En gang imellem tænker jeg, at det ikke bare er årets gang, der påvirker mig, men det er omgivelserne i det hele taget. Det har jeg skrevet meget om i tidens løb. Jeg er simpelthen det vejr, der omgiver mig".  Et af hans mest kendte og citerede digte tager netop udgangspunkt i dette:

"Året har 16 måneder. November, december, januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november, november, november" fra "Håndens skælven i november" 1986.

Prisbelønnet

Henrik Nordbrandt har modtaget mange priser, blandt andet De Gyldne Laurbær i 1996 for digtsamlingen Ormene ved himlens port og i 2000 Nordisk Råds Litteraturpris for digtsamlingen Drømmebroer.

Læs mere om Henrik Nordbrandt på Forfatterweb.

Materialer