Filmanbefaling: En verden udenfor

Fangenskab eller frihed? Bibliotekets Thomas Hjort Engstrøm har set Frank Darabonts nyklassiske fængselsfilm fra 1994.

En verden udenfor er baseret på en Stephen King-roman og har Tim Robbins og Morgan Freeman i hovedrollerne.

Filmen ligger nr. 1 over verdens bedste film på hjemmesiden IMDB og har længe haft den placering på listen. Filmens popularitet er valgt af brugere, som har stemt, og dermed er filmen endt som ”verdens bedste” ifølge hjemmesiden.

Handling

Hovedpersonen Andy, spillet af Tim Robbins, havner i fængsel, efter at han bliver uskyldigt dømt for at have begået et mord på sin kone og hendes nye kæreste.

Han bliver dømt til livstid i fængslet Shawshank. Fængslet er omdrejningspunkt for filmen, og man følger den barske verden inden for murene, hvor alle er dømt for et eller andet og har fået frataget deres frihed.

Andy er meget respekteret blandt de andre fanger i Shawshank og får skabt et meget nært venskab til en anden livstidsindsat, spillet af Morgan Freeman.

Respekten kommer mest af, at Andy ikke lader sig slå ud af at sidde i fængsel, men i stedet forholder sig roligt og tør udfordre fængselspersonalet. På den måde skaber han et billede af håb for sig selv og de andre. 

Seværdigt skuespil

En verden udenfor er en barsk film og faktisk uden humor.

Den er alvorlig hele tiden, og manglen på humor gør, at den bliver lidt tung at komme igennem. Men selve historien er spændende, og filmen skal især ses for det gode skuespil mellem de to hovedroller.

Morgan Freeman er en meget kendt skuespiller inden for filmens verden og er god her, som han er i andre roller. Tim Robbins er generelt mindre kendt, men slår for alvor igennem med denne film.

Det er deres præstationer, som for mig gør, at filmen er seværdig. Både når de spiller over for hinanden, og når de spiller isoleret. 

Filmen er selvfølgelig også et kig værd på grund af dens status som bedste film, vurderet af den brede brugerbefolkning på IMDB.

Baseret på min egen oplevelse af filmen får den 4 stjerner ud af 6.

Lån filmen på dvd eller se den på Filmstriben - bibliotekernes streamingtjeneste

Materialer