Filmanbefaling: Kursk

PÅ DYBT VAND: Bibliotekets Thomas Hjort Engstrøm har set Thomas Vinterbergs film om den russiske ubådskatastrofe i år 2000.

Filmen Kursk er baseret på en virkelig historie om den russiske ubåd ”Kursk”, som sank i år 2000.

Det skete efter en eksplosion på ubåden fra en torpedo, der gjorde, at ubåden sank på 108 meters dybde med sin besætning.

De overlevende fra eksplosionen var fanget under havet og måtte vente på at blive reddet.

Redningsaktion og hemmeligholdelse

Filmen handler om ulykken og tiden efter, hvor man følger den overlevende gruppe af mennesker ombord på Kursk. Deres situation bliver hele tiden mere kritisk, jo længere tid der går.

Samtidig følger man også de pårørende til personerne på Kursk. De vil gerne vide så meget som muligt, men der bliver ikke givet meget information. Faktisk bliver det meste holdt hemmeligt.

Man forsøger at redde de overlevende, men projektet tager lang tid, fordi der er gået politik i redningsaktionen. Flere lande tilbyder at hjælpe, men hjælpen bliver afvist.

Fornemmelse af indelukkethed

Jeg kendte godt historien om Kursk, inden jeg så filmen. Så det var spændende og uhyggeligt at få et visuelt billede af katastrofen.

Filmens karakterer er ikke så interessante, men det er deres omgivelser til gengæld.

Både kampen for at overleve i ubåden og kampen for at få sat en ordentlig redningsaktion i gang, bliver gjort på en spændende og medrivende måde.

Og så får man fornemmelsen af den ubehagelige og indelukkede situation, som filmens personer oplever.

Det er skræmmende, men også noget som griber fat i én.

Filmen kan anbefales.

4 ud af 6 stjerner.

Se filmen på Filmstriben - bibliotekernes streamingtjeneste

Materialer