Filmanmeldelse: Gøg og gokke

Slapstick-alarm! Bibliotekets Thomas Hjort Engstrøm har set portrætfilmen om det legendariske komikerpar.

Filmen Gøg og Gokke er et komediedrama fra 2018, som handler om det virkelige komikerpar, der i Danmark er kendt som Gøg og Gokke. Deres rigtige navne var Stan Laurel og Oliver Hardy. Den engelske titel på filmen er Stan and Ollie.

Humor og komisk timing

Gøg og Gokke kom frem i midten af 1920’erne og var aktive frem til starten af 1950’erne, mens de havde deres storhedstid i 1930’erne.

De optrådte både i spillefilm, korte lydfilm og korte stumfilm. Fælles for alt hvad de optrådte i var, at de var berømte for deres humor, kropssprog og komiske timing.

Efter deres død i 1965 og 1957 er Gøg og Gokke stadig to kendte komikernavne, hvis humor og replikker stadig er berømte.

Svær periode

I filmen Gøg og Gokke fra 2018 fortælles der mest om den senere tid i komikerparrets liv, hvor de har en svær periode.

Året er 1953, og Gøg og Gokke skal på turne i Storbritannien og Irland. Samtidig har de et mål om at lave endnu en film. Men de er ikke så populære mere og har svært ved at tiltrække publikum i teatersalene. Og de kan ikke være sikre på, at deres næste film vil blive til noget.

Deres venskab er også blevet anstrengt, og de har det generelt ikke så sjovt sammen som før i tiden. Gokke begynder også at få problemer med helbredet.

Imponerende lighed

Hvis man er vokset op med Gøg og Gokke-filmene, vil der sikkert være meget at hente i denne film, da der er gjort meget ud af tidsbilledet, indblikket i Gøg og Gokkes liv og at finde to skuespillere der har så meget lighed med de virkelige personligheder, at det fungerer troværdigt. 

Hvis man ligesom mig har et mere neutralt forhold til Gøg og Gokke, vil filmen nok være mere gennemsnitlig, men stadig udmærket. 

Jeg synes, det er imponerende, hvor meget de to skuespillere i filmen kan ligne det rigtige komikerpar, både med udseende og bevægelser. Alene af den grund skal filmen ses.
   
Derudover kunne jeg godt lide filmens sjoveste øjeblikke, hvor man ser parret optræde på scenen foran publikum med kulisserne bagved.

Her rammer man virkelig stilen fra de rigtige Gøg og Gokke, hvilket nok også har været ideen med at lave filmen. Der vil sikkert både kunne findes referencer og nostalgi.

Filmen får 4 ud af 6 stjerner

Se den på Filmstriben - bibliotekernes streamingtjeneste.

Materialer