Filmanmeldelse: The Imitation Game

DEN STORE KODERBRYDER. Bibliotekets Thomas Hjort Engstrøm har set 2. verdenskrigsdramaet om den britiske matematiker Alan Turing.

I The Imitation Game spiller Benedict Cumberbatch hovedrollen som matematikeren Alan Turing, der bygger en maskine, som skal kunne knække tyskernes kodesystem under 2. verdenskrig.

Hver dag bruges en Enigma-maskine af tyskerne, som koder deres meddelelser, hvilket gør, at andre ikke kan forstå dem. Ved hjælp af Alan Turings maskine skal englænderne kunne knække de kodede beskeder og dermed forhindre de tyske angreb og vinde krigen.

Kodebryderen

Der springes lidt i tiden, da filmen faktisk starter med, at Alan Turing fortæller sin historie om den maskine, han endte med at bygge for at hjælpe englænderne med at vinde 2. verdenskrig. Det var starten på de maskiner, vi i dag kender som computere. 

Herefter følger vi historien om, hvordan Alan Turing gik i gang med sin opfindelse, der skulle bryde tyskernes koder, og hvordan de andre var skeptiske over for hans ide.

Folk troede ikke på ham. Det lød for godt til at være rigtigt. Og da han var en speciel type, som gik meget op i teknik og ikke var særlig social, kunne de i forvejen ikke lide ham.

Stort skuespilregister

Som nævnt spilles rollen som det matematiske geni Alan Turing af skuespilleren Benedict Cumberbatch. Han er et rigtig godt valg til rollen, fordi han har et bredt skuespilregister, der gør, at han kan udtrykke mange forskellige sider af karakteren.

Det fungerer derfor rigtig godt, da filmen jo netop bliver båret af denne karakter, som både kan være skrøbelig og usikker, men også overlegen og selvsikker og nogle gange lidt humoristisk.

Karatererne i centrum

Jeg følte, at jeg blev godt underholdt af filmen og fik fortalt en ret utrolig historie, jeg ikke kendte.

Selvom den foregår under 2. verdenskrig, er det ikke de store krigsscener, som er i fokus. Der er både noget drama og spænding, men ikke i form af action og store slag. Det handler om historien og karaktererne. Og det gør filmen til en god oplevelse.

Filmen får 4,5 stjerner ud af 6

Se den på Filmstriben - bibliotekernes streamingtjeneste

Materialer