Filmanmeldelse: Kaninbjerget

Bibliotekets Thomas Hjort Engstrøm har set den tidløse tegnefilmklassiker.

Kaninbjerget er en engelsk tegnefilm fra 1978, baseret på eventyrromanen fra 1972 med titlen Watership Down, af forfatteren Richard Adams.

Filmen er et eventyr om en flok kaniner, som flygter fra deres hjem, eftersom den synske kanin Fiver fornemmer, at de er i fare.

Han mener, at de skal rejse, da det ikke er sikkert at blive boende. Derfor fører han flokken afsted sammen med sin bror Hazel.

Farlig rejse

Kaninflokken drager i retning mod Kaninbjerget, som er målet med rejsen. Men det bliver ikke nemt, da de både skal gennem skoven, over floder og gennem kaningange under jorden.

De møder både rovdyr og andre fjendtlige kaninflokke. Og de må også prøve at undgå menneskene. Alt sammen for at de kan slå sig ned et nyt sted og skabe en stabil tilværelse.

Jeg har kun set Kaninbjerget som tegnefilm én gang for længe siden og kunne ikke rigtigt huske den. Men da jeg så, at der ville komme repremiere på den tegnede klassiker i biografen, og at den endda kunne ses på filmstriben, fik jeg lyst til at se den igen for at få genopfrisket historien.

Stemningsfuld og effektiv

Kaninbjerget er en meget fin tegnefilm og er ikke for små børn, da den har nogle uhyggelige og skræmmende scener.

Men den er også meget stemningsfuld i sine billeder og har nogle gammeldags og varme tegninger, som stilmæssigt minder om Disney-klassikerne Junglebogen og Bambi.

Musikken og lydene benyttes effektivt til at signalere naturens farer og er ligeså meget en medspiller i filmen som dialogen.

Derudover bliver der lagt stemmer til kaninerne af nogle skuespillere med behagelige britiske accenter. Det bliver ikke på noget tidspunkt skingert eller overgearet. Det er roligt og afdæmpet.

God, gammeldags tegnefilm

Jeg synes, at Kaninbjerget er et fint eventyr for voksne og større børn. Hvis jeg sammenligner den med de bedste Disney-klassikere, er der stadig et niveau op, da nogle af disse film rammer stærkere følelsesmæssigt.

Men det er stadig svært ikke at holde af Kaninbjerget, da den har noget af det, der skal til for at være en god gammeldags tegnefilm, og derfor anbefaler jeg, at man ser eller genser den.

Filmen får 4,5 stjerner ud af 6

Se filmen på Filmstriben - bibliotekernes streamingtjeneste

Materialer