Folk & Fagbøger: Reaktionens Tid

17.06.19
I denne udgave af Bibliotekets Frederiksbergs debatpodcast om faglitteratur debatterer vi professor Ove Kaj Pedersens bog, reaktionens tid.

I 2011 udgav professor Kaj Ove Pedersen bogen Konkurrencestaten. Bogen vakte ikke en stor opsigt ved sin udgivelse, men da daværende finansminister, Bjarne Corydon, i et interview med Politiken i 2013 udtalte ordene: ”Jeg tror på konkurrencestaten som den moderne velfærdsstat” kom begrebet pludselig på alles læber.

Siden da er konkurrencestaten blevet stort set alles foretrukne prygelknabe, nærmest uanset om man er rød eller blå.

Den store kritik af konkurrencestaten undrer dog begrebets ophavsmand, der nu er aktuel med bogen Reaktionens tid. En bog som er et decideret forsvar for konkurrencestaten og som forsøger at give svar på følgende paradoks: Hvordan kan det være, at den samfundsmodel, der på overfladen er en ubetinget succes, fordi den leverer høj beskæftigelse, økonomisk vækst og et velfungerende velfærdssystem, stort set kun modtager kritik fra en befolkning, der er nostalgisk efter den velfærdsstat, der var dominerende frem til 80erne?

Det er dette spørgsmål Ove Kaj Pedersen forsøger at besvare i bogen, og det er denne bog der diskuteres i denne udgave af Folk & Fagbøger.

Folk og Fagbøger er en debatpodcast om faglitteratur produceret af Biblioteket Frederiksberg, hvor alle der har lyst til det kan komme her forbi Biblioteket, og være med til at debattere en ny og aktuel fagbog om et samfundsrelevant emne. Deltagerne vælger selv bogen og får et eksemplar af Biblioteket. Kunne du tænke dig at blive deltager så send en mail til Andreas Lykke Jensen på anje25@frederiksberg.dk

Materialer