Inspiration til vinterferieaktiviteter for børn: Lav dine egne spil

13.02.21
Er dit barn også optaget af gaming og mangler I inputs til sjove vinterferieaktiviteter derhjemme? Bliv inspireret til hvordan dine unger kan lave deres egne spil, som fremmer deres digitale dannelse.

Børn gamer som aldrig før! Nyeste tal viser, at 92 pct af danske børn mellem 1 og 15 år har prøvet at game – og 51 pct gør det dagligt*.  

I anledning af Sikker Internet dag, den 9. februar, har Biblioteket sat fokus på gaming i hele uge 6, i det digitale forældre community ”Vores digitale børn”. I den forbindelse kommer vi her med nogle forslag til, hvordan man kan bruge børnenes store gamer-interesse på en skabende måde, der både er legende, lærende og digitalt dannende. Hvordan? Ved at lave computerspil.

At beskæftige sig med gaming med omvendt perspektiv - som spilskaber, der skal tage højde for spiloplevelse, gameplay, historie, design, layout osv. – sparker til kreativiteten, systematikken og bevidstheden om de spil man selv spiller. Når man selv skaber noget, sætter det refleksionsprocesser i gang og det er dannelse i dets reneste form.

Her følger vores anbefalinger. Har du selv nogle forslag til vinterferieaktiviteter, er du meget velkommen til at dele dem i ”Vores digitale børn”.

 

Gamefroot (fra 10 år)

Gamefroot er en gratis online cloud baseret platform, til at designe 2D spil. Det er utrolig let at bruge, da man både kan benytte ”drag-and-drop” funktionen til at skabe baner og figurer, men du kan også kode på ”gammeldags” vis. Hvis ungerne er gode til engelsk, er der også en række gode tutorials, hvor man får kodning helt ind under huden. Foruden at være nemt at bruge, så er det også et særdeles fint visuelt univers, som mange vil holde af.

 

Gamemaker starter kit (fra 4 år)

Gamemaker er en gratis app til iphone (ikke android, desværre), hvor man kan lave sjove mini spil. Det er et meget simpelt værktøj og mulighederne er ikke mange – men det er nemt at gå til og det er hurtigt at afkode. Derfor er Gamemaker starter kit rigtig godt til de mindste. Brug den eventuelt sammen, hvor I laver små baner til hinanden og måske giver hinanden udfordringer. På den måde bliver det også en social oplevelse.  

 

Scratch (fra 8 år)

Scratch er et gratis online programmeringsværktøj, hvor man koder og programmerer spil men også tegnefilm, animation og interaktive historier. De fleste (gamer)børn ved, hvad Scratch er. Det er den gamle traver i spildesign for børn, som bl.a. bliver brugt i skolerne – det gør den dog ikke irrelevant. Foruden at finde forskellige tutorials på YouTube til hvordan man bruger Scratch, findes der også en række bøger, som understøtter læringen af kodningssprog – se nogle af dem her. Scratch er et gennemarbejdet værktøj med uanede muligheder.

 

Bloxels (fra 6 år)

Bloxels er et online og cloudbaseret spildesignsprogram i 2D, der både fungerer på pc, tablet og smartphone. Du skaber selv spilfigurerne, banerne og grafikken. Som navnet antyder, er tanken af du bygger verdenen op af blokke (”bloxels”) - nogle små firkanter - der har forskellige farver og funktioner, alt efter hvordan du bruger dem. Modsat andre spildesignsværktøjer, så har Bloxels også et fysisk produkt, hvor man kan sidde og lege med et bræt og små farvede firkanter. Et sjovt supplement og en anden måde at lære på. Modsat de andre forslag i listen her, er Bloxels ikke gratis. Man kan dog kvit og frit spille andres spil, så man derigennem kan få en fornemmelse for hvilke muligheder der ligger i det, inden man kaster penge efter det.  

 

Lav dit eget vendespil (fra 3 år)

Dette forslag er nok ikke helt så gamer-agtigt – men det er dog stadig et spil. Lad barnet bruge et kamera til at tage billeder af forskellige ting, som skal blive til brikkerne i et vendespil. Sæt eventuelt et tema – det kunne være former, farver eller ”tæt på, langt væk” – og lad så barnet sætte fantasien løs. At arbejde målrettet med et kamera er lærende i sig selv, og støt barnet i at tage nogle gode billeder. Når billederne er taget, skal de skaleres ned i størrelsen, printes ud, klistres fast til noget pap på bagsiden og vupti – I er klar til at spille.

 

 

* Kilde: Medierådet 2021