Foto: Luca dal Molin fra Pexels

Jazz: De nyeste plader og særsamling på Det Kgl. Bibliotek.

Trods aflyste koncerter lever jazzen videre - og det har den gjort længe. Dyk ned i den danske jazzhistorie i arkivet på Det Kongelige Bibliotek.

Den officielle Copenhagen Jazz Festival blev aflyst i år for at forbygge smitte med coronavirus. Mange arrangører valgte at lave koncerter alligevel - selvfølgelig med overholdelse af myndighedernes retningslinjer - og gav således jazzmusikerene mulighed for at spille koncerter for publikum. 

Lige nu kan man opleve et væld af jazzkoncerter på Frederiksberg og i hele Storkøbenhavn, se programmet på www.jazz.dk

De nyeste skiver

Danmark har haft en blomstrende jazzscene siden 1920’erne. Jazzen kom til landet med de første amerikanske plader, og senere, under besættelsen, blev jazzmusikken rigtigt populær. Efterfølgende har de københavnske jazzhuse, Montmartre  og Copenhagen Jazzhouse har haft stor betydning for internationalt og dansk jazzliv. Selve stilarten har med tiden ændret sig væsentligt ved at inddrage andre genre og fusionere med rock, funk, folk og verdensmusik.  

Biblioteket Frederiksberg indkøber løbende  jazz-cd'er. Lige nu er det Cecilie Nordbys "Portraying" og Ibrahim Electrics "Time machine", som er mest populære. Her kan du reservere de nyeste jazz-cd'er. 

Arkiv for dansk jazzhistorie

På Det Kongelige Bliotek kan du dykke ned i den danske jazzhistorie. Her findes masser af materialer om dansk jazz -  f.eks koncertprogrammer, musikoptagelser, materiale vedrørende udenlandske besøg, artikler, interviews, bøger, tidsskrifter og over 700 billeder relateret til jazz. Her finder du hjælp til at søge de forskellige materialer frem

Biblioteket har også et specialarkiv, Arkiv for dansk jazzhistorieArkivet er oprettet af Erik Wiedemann i forbindelse med arbejdet på hans disputats Jazz i Danmark - i tyverne, trediverne og fyrrerne - en musikkulturel undersøgelse. København 1982. Arkivet kan besøges, efter forudgående aftale, på Læsesal Vest i Den Sorte Diamant.

Da Det Danske Jazzcenter lukkede i 1997 købte Det Kongelige Bibliotek Arnvid Meyers private samlinger. Heri findes et stort antal jazzindspilninger, bøger og tidsskrifter, udklipssamlinger samt Det Danske Jazzcenters person- og sagsarkiv. 

Bøger om Jazz

Har du brug for en indføring i jazzen, kan vi anbefale nedenstående bøger. De kan reserveres og afhentes på dit lokale bibliotek.