Krimier fra hele verden: Europa

Krimier kan som andre romaner få dig til at rejse hele verden rundt. Her har jeg udvalgt krimier fra Europa uden for Norden.

Storbritannien, Irland og Tyskland

I nyere tid tæller UK en del gode krimiserier og -romaner. Tim Weaver står bag den hæsblæsende serie ”Jagten på de døde”, hvori David Raker prøver at finde forsvundne mennesker. Jessica Fellowes serie Mitfordmordene er til dig, der elsker noget, der ligner Agatha Christies bøger. Cara Hunter byder på noget hårdere i Oxford-serien, som foregår i det ellers pæne engelske bagland: kan varmt anbefales, hvis du leder efter noget "Domestic noir". I C. L. Taylors bog ”Søvn” bliver man grebet af en uhyggelig stemning på en skotsk ø: jeg behøver ikke sige mere!

Adrian McKinty er sikkert en af de dygtigste krimiforfattere i området. Følg med Sean Duffys pirrende hverdag under borgerkrigen i starten af 80’erne i Nordirland. En rejse back to the eighties, som starter med ”Det kolde våde land”: bomber, kasettebånd, gadekamp er kun en smule af det, der venter på dig. Er du til hemmeligheder og cold cases, der genåbnes, kan du roligt tage til Irlands hovedstad Dublin ved at læse Catherine Ryan Howards ”Dødelig løgn”.

Tyske forfattere kan også noget. Har du set den flotte TV-serie "Babylon Berlin", kan du læse alle krimier med Gedeon Rath, som foregår i Berlins urolige 30’ere. Noget helt andet: Angela Merkel er nu gået på pension og…leger detektiv! Første del ”Miss Merkel - mord i Uckermark” er for nylig udkommet på dansk. Mit tredje bud er Nele Neuhaus serie med makkerparret Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein. Uhyggelige krimier, der er fint opbygget. Start med "Snehvide skal dø" og glæd dig til at læse videre i de 5 øvrige bind, der er oversat til dansk indtil videre.

Frankrig og Italien

Sydpå kan man også finde nogle gode krimier! Franske Michel Bussis ”Den forkerte mor” er en enestående krimi med sans for psykologisk spænding (i Normandiet). Pierre Lemaître er uden tvivl en af krimimestrene i Frankrig. Men hans bøger om kriminalkommissær Camille Verrhoeren er ikke for sarte sjæle! Er du glad for tegneserier, findes der mange franske krimier iblandt (”Hr. Vadim: gigt, narko og skalddyr” udkom f. eks. i år på dansk).
En krimi med humor i? Tag til Paris' udkant med "Arabisk Jazz" af Karim Miské.

I Schweiz kan man påpege Joël Dicker, hvis ”Sandheden om Harry Quebert-sagen” var et brag af en debut. Sidst oversat er ”Mysteriet på værelse 622”. Dickers bøger passer perfekt, hvis du helst vil have en hyggelig krimi. I ”Mysteriet” er det ovenikøbet forfatteren, der leger detektiv!

Et nyt italiensk navn er Ilaria Tuti, hvis karakter kommissær Teresa Bataglia skal opklare en sag, der foregår i et bjergområde. Første del kan allerede reserveres. Sidste år udkom på dansk en ny Montalbano-krimi: til dig, der helst ikke have en krimi, der kører for hurtigt.

God fornøjelse og spørg os på biblioteket, hvis du leder efter den næste bog, du vil læse.

Materialer