Minna & Mumitroldene
Tove Jansson. Kunst, kærlighed & mumitrolde / Art, Love & Moomins. Kunstforeningen GL STRAND, Copenhagen. © Tove Jansson © Moomin Characters Foto: David Stjernholm (undtagen billedet i midten, det er et privatfoto)

Kunst, kærlighed og Mumitrolde - en lang anmeldelse af et kort besøg

Af Anonym
06.07.17
Jeg elsker mumitroldene. Hele universet der emmer af mystik, blødhed, melankoli og heldigvis også kærlighed. Og lad mig sige det med det samme, jeg kunne sagtens have brugt længere tid på udstillingen ”Kunst, kærlighed og mumitrolde”,men eftersom min ledsagerske på knap to år havde begrænset tålmodighed, så blev det et forholdsvist kort besøg.
Billederne ovenfor: Tove Jansson. Kunst, kærlighed & mumitrolde / Art, Love & Moomins. Kunstforeningen GL STRAND, Copenhagen. © Tove Jansson © Moomin Characters Foto: David Stjernholm (undtagen billedet i midten, det er et privatfoto)​
 
Da billetterne skulle købes ved skranken i den lille butik,  fangede de små øjne straks en sød, blød mumibamse, som selvfølgelig lige skulle have en krammer inden turen rundt i udstillingen kunne begynde.
 

Kunstneren

Tove Jansson var en kunstner med mange talenter, hun både malede, skrev, illustrerede, og lavede tegneserier. Udstillingen på GL STRAND viser flere af disse talenter frem, krydret med fotografier og video, så jeg i hvert fald blev både klogere på, hvem hun var som kunstner, og at hun var meget mere end bare mumitroldenes ’mor’. Hendes tegnede avisstriber var både politiske og satiriske, og hendes illustrationer til nogle af de store børnebogsklassikere får et afsnit for sig selv lidt længere nede.

Mumitroldene

Mumitroldene; Mumi, Mumifar og Mumimor, var altid åbne for besøg udefra, og alle væsnerne i Mumidalen har deres helt egen karakter. Der er den hidsige Lille My, den eventyrlystne Mumrik, den forsigtige Snif og den stædige Hemulen, for bare at nævne et par stykker. Hvis du har lyst til at finde ud af, hvilken figur du ligner, så kan du tage en hurtig test her (på engelsk).

Universet afspejler mangfoldighed og tolerance, og det er ikke nogen tilfældighed, for Tove Jansson skabte Mumitroldene under 2. verdenskrig, som et modsvar til krigens grumhed. Dengang havde de et helt andet udtryk end det vi kender i dag, de var mere tynde og lange og havde røde øjne.

Op gennem 40’erne og 50’erne blev de mere ligesom de mumitrolde som vi kender i dag, selvom de fleste af os måske bedre kender tegnefilmene fra 90’erne end de oprindelige mumitrolde, som de så ud fra Tove Janssons hånd.

På udstillingen kan man både se originaltegninger og skitser, og begge dele er, i mine øjne, ret fantastiske. Det er altid en oplevelse at få lov til at se kunstnerens arbejdsproces, og hvilket stort arbejde der ligger bag en færdig tegning eller maleri. Og min lille følgesvend lærte hurtigt at genkende de hvide, runde væsner, og føjede et nyt ord til sit hurtigt voksende ordforråd: ”Mumi, mumi”.

Illustrationer

I min optik kan en illustreret udgave af en bog, gøre den mange gange bedre. Særligt i de bøger der både henvender sig til børn og voksne, udgør illustrationerne en vigtig del af historien. Så til min store glæde, var flere af Tove Janssons bogillustrationer også udstillet på GL STRAND. Blandt andet skitser og færdige illustrationer til Lewis Carolls ’Alice i eventyrland’, som den knap to-årige (måske foranlediget af sin mors begejstring) var ret optaget af.

Bogen kan lånes som bog på biblioteket  eller som e-bog via ereolen .

Det var nyt for mig at Tove Jansson også har illustreret J.R.R. Tolkiens ’Hobbitten’, og hvor min favoritudgave af dén bog indtil nu har været med forfatterens egne illustrationer, er jeg nu kommet i tvivl. For Janssons stregtegninger var altså virkelig gode.

Udstillingens højdepunkt (I hvert fald for hende den lille)

Da de små ben havde taget turen op ad den flotte gamle trappe, åbnede der sig et univers, hvor hvide vægge, hvide søjler og farveblyanter hængende ned fra loftet, lokkede til at bryde alle regler om ikke at tegne på væggene. En invitation til at tegne sin egen mumitegneseriestribe i de fortrykte felter, eller en opfordring til at farvelægge de kendte figurer fra Mumidalen, eller bare at give fantasien frit løb fulgte heldigvis med. Så vi hyggede os begge to med at tegne på væggene, og bidrage til installationen, som er skabt af den finske kunst- og designgruppe Company.

En lille gæst på kunstudstilling om Mumitrolde

Herefter gik turen ned ad trapperne igen, og da mumitroldbamsen i butikken lige havde fået et sidste knus, gik turen hjemad i ladcyklen, efter et dejligt besøg på Kunstforeningen GL STRAND

Materialer