Læsernes bogpris
Læsernes bogpris

Læsernes bogpris 2018 går til Sara Omar

13.04.18
Stort tillykke til Sara Omar der vinder Læsernes Bogpris 2018 for romanen Dødevaskeren

En meget vigtig roman

Bogen følger pigen Frmesk, der er svag og født med en hvid tot i håret, som tolkes som en forbandelse. Bogen udspilles i to spor - det ene i Kurdistan i 1980'erne - det andet i Danmark på Skejby Sygehus, hvor Frmesk er indlagt i nutiden. Hun er ufri, uanset hvor hun bor. Som lille kommer Frmesk til at leve hos sin mormor og morfar - væk fra sin voldelige far. Mormoren vasker alle de kvinder, der dør af vold, æresdrab og lignende. 

Bibliotekernes litteratursite Litteratursiden skriver blandt andet: "Dødevaskeren’ er en meget vigtig roman. Behandlingen af kvinder i muslimske samfund er et sprængfarligt emne at stille til offentligt skue, hvilket også gjorde, at Sara Omar først stod frem som forfatter ved bogens udgivelse, og at hun efterfølgende har været under politiets beskyttelse.Romanen kan varmt anbefales til læsere med mod på at læse om andre kulturer, og læsekredse vil finde rigeligt stof til diskussion. Sara Omar fortjener et stort skulderklap for at turde sætte sit liv på spil for at give millioner af undertrykte kvinder en stemme".

Vinderen

Sara Omar er født i Kurdistan i 1986. Da hun var kun 15 år måtte Sara Omar flygte fra Kurdistan, bl.a. på grund af Golfkrigen. Hun kom til Danmark i 2001 og hun er i dag bachelor i statskundskab og er ligeledes kandidatstuderende i statskundskab.

Du kan se alle de nominerede bøger herunder, med det blev altså Dødevaskeren, der fik Læserens Bogpris.

Materialer