Litteratur er pauser

18.08.20
SOMMERSERIE #4 - Biblioteket giver dig tips og tricks til at blive en bedre højtlæser.

Højtlæsning består ikke kun af lyd, men også af pauser. Det er pauserne mellem mellem sætningerne og sætningens led, der giver højtlæsningen dynamik og struktur.

Biblioteket tilbyder snart 'Højtlæsning for voksne' igen i udlånssalen, og dette er sidste artikel i bibliotekets serie om hjælp til at blive en bedre højtlæser - og lytter.

H.C. Branner 

“Legetøj”, er både tematisk og formelt enestående i H.C. Branners forfatterskab. Der er tale om forfatterens debutroman, hvor han i et fremragende og fængslende sprog skildrer livet i et engrosfirma, der handler med legetøj. Men dens egentlige tema er løgnen og bedraget mellem menneskene, fremkaldt af angst og magtbegær.

Firmaet er et minisamfund, et forfærdende billede på tiden i 1930'erne med fascismens fremvækst. Branner beskæftigede sig med individpsykologi og var, som tiden, stærkt inspireret af Freud.

Det meste af hans forfatterskab kredser om, eksistentielle temaer som skyld, ansvar, frihed og rammerne for den trængte humanisme. 

"Legetøj" er netop i 2020 genudgivet med forord af Jens Christian Grøndahl.

Hør et kort uddrag af HC Branner: ”Legetøj” (1952) 


Højtlæsningsskolen #4 - Pauser

Oplæsningens pauser minder om indåndingen, hvor der heller ikke kommer lyd ud af munden. Hvor mundens lyde er artikulation af bogstaver og stavelser, er pauserne artikulation af tegnsætningen, som ofte er helt essentiel for en tekst. Det er tegnsætningen, der sætter skik på pointer og indhold, så teksten som helhed fremstår struktureret og meningsgivende. I oplæsningen skal pauser af varierende længde gøre det samme: Ordne tekstens helhed i mindre stykker.

Oplæsningens pauser er også vigtig for lytteren. Mens læseren er herre over teksten, og kan stoppe op her og der, bestemmer lytteren ikke på samme måde over den tekst, der høres. Det er afgørende, at have for øje som højtlæser. Det er i pauserne, at lytteren aktiveres. Det er her, der opstår plads og tid til at tænke med og måske mod teksten og slet og ret komme på omgangshøjde med den. Derfor: Hold pauser når du læser højt, meget længere pauser end du umiddelbart tror.

Ovenstående tager udgangspunkt i Hanne Smith Pedersen og Louise Fischer-Nielsens bog Fra øje til øre - redskaber og virkemidler i oplæsning (2017) 

_____________________________________________________________________________________

DEL HØJTLÆSNING Vi vil rigtig gerne høre fra dig om din højtlæsning af "Legetøj" eller dine erfaringer med højtlæsning. Skriv til litteraturformidler Søren: soho06@frederiksberg.dk.

SOMMERSERIE - Artiklen er nummer fire i serien om højtlæsning. Du finder de artikler her:

Materialer