Litteratur skal læses højt

10.07.20
NY SOMMERSERIE Biblioteket giver dig tips og tricks til at blive en bedre højtlæser

Højtlæsning giver den tavse skrift en stemme, men også kroppe og omgivelser at finde sted i. Biblioteket Frederiksberg tror på højtlæsning som en vigtig del at det litterære udtryk. Og højtlæsning skaber noget, som har været udsolgt længe de fleste steder: Nærvær.  

Biblioteket kan ikke tilbyde højtlæsning foreløbig, men vi vil gerne hjælpe dig med selv at læse højt. Vi vil henover sommeren klæde dig på til at blive en bedre højtlæser - og lytter. Litteraturformidler Søren Langager Høgh vil give tips, udvælge eksempeltekster og give smagsprøver på, hvordan den gode højtlæsning kan lyde. 

Tove Ditlevsen

Man går sjældent galt i byen, når man starter med Tove Ditlevsen. Signaturnovellen "Æggesnaps" (1948) har et enkelt sprog og fremstiller en genkendelig relation mellem en lille pige og hendes mor. Tove Ditlevsen sætter nænsomt ord på den primært ordløse kommunikation, som mor og datter har med hinanden.

Du kan høre en smagsprøve her, hvor Søren læser et uddrag af "Æggesnaps". Oplæsningen forsøger at opretholde en kølig alvor, som er i teksten men samtidig give teksten en personlig indfarvning og personlig tolkning, så man fornemmer, at det netop er Søren, der læser højt. Du kan selv prøve at ramme samme tone.

Højtlæsningsskolen #1 - At præge teksten 

Når vi læser højt giver vi teksten en stemme og dermed en række karakteristika, som den trykte tekst ikke har. Det kan ikke undgås at oplæseren farver det, der læses op, og det skal heller ikke undgås. Der imod er det vigtigt, at stå ved indfarvningen og forsøge at styre den.  

Man kan sætte to yderpunkter op: Den helt passive oplæsning (f.eks. når Google tilbyder syntetisk oplæsning) og så den passionerede optræden (f.eks. når en præst messer eller en skuespiller er i en rolle). For den højtlæsning vi snakker om her, er det ideelt at placere sig nogenlunde lige langt fra neutral robotstemme og henført præstesang. Her i midten vil man præge teksten, så lytteren både kan høre teksten og mærke oplæseren, og det er lige præcis det, højtlæsning går ud på. 

> Tips og tricks tager udgangspunkt i Hanne Smith Pedersen og Louise Fischer-Nielsens bog "Fra øje til øre - redskaber og virkemidler i oplæsning" (2017) 
_______________________________________________________________________________
 
 
TEKST Tove Ditlevsen: ”En æggesnaps” (1948) findes i Tove Ditlevsen: Samlede noveller (2015). 
- Tilgængelig på eReolen. ereolen.dk/search/ting/en%20%C3%A6ggesnaps? 
- Du kan låne bogen her: https://fkb.dk/ting/object/870970-basis%3A22279203
 
DEL HØJTLÆSNING Vi vil rigtig gerne høre fra dig om din højtlæsning af "En æggesnaps" eller dine erfaringer med højtlæsning. Skriv til Søren - soho06@frederiksberg.dk
Materialer