Månedens bog: "Den franske fotograf" af Natasha Lester

30.12.20
En roman om hvor svært det var at være kvinde under 2. verdenskrig, når man vovede sig uden for de gænge kønsrollebestemte mønstre

Når kvinder vover sig ind på mandsdominerede områder

Jessica May (Jess) var fotomodel i New York, men da karrieren får en brat afslutning, tager hun til Europa som krigsjournalist og fotograf for Vogue. Kvindelige journalister løber konstant panden mod muren, og der kræves en vilje af stål, for sexchikane og negativ forskelsbehandling er hverdagskost. Jess tager kampen op og får støtte af en anden kvindelig journalist, en lille fransk pige og en charmerende amerikansk faldskærmssoldat. Hun har et godt blik for at skildre den menneskelige side af krigen og fotografer sig igennem det krigshærgede Europa.  Efter krigen er der ikke plads til en seriøs kvindelig journalist på Vogue, så Jess beslutter, at hun må gå helt nye veje.

Den mystiske fotograf

I nutidens Frankrig skal en ung australsk kvinde pakke en samling fotografier ned på et slot beboet af en mystisk anonym fotograf. Den opgave bringer hende på sporet af mange hemmeligheder, der kæder fortiden og nutiden sammen, og bogen slutter med den helt store men sorgfyldte genforening.

Baseret på en virkelig historie

Jeg læste først alt om Jess’ oplevelser under krigen og sikke en historie: Der er krig, kærlighed, ydre og indre kaos og ikke mindst kønsroller. Krigsdelen er skrevet med udgangspunkt i virkelige kvindelige journalisters oplevelser under krigen. Den sætter på mange måder billedet af den sejrende amerikanske soldat i perspektiv på godt og ondt. Jeg slugte bogen.

Materialer