Månedens bog: Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen

Af Anonym
01.10.21
Inge Lehmann levede i 1888-1993 og var verdens første seismolog. Ukendt af de fleste i Danmark men berømt i USA.

Lotte Kaa Andersen har lavet en omfattende research på Inge Lehmann (1888-1993) og skrevet en spændende biografisk roman om denne lynende intelligente kvinde, der aldrig fik den fulde anerkendelse, som hun fortjente. Hun var nemlig verdens første seismolog, som beviste, at jordens indre ikke kun er flydende men inderst består af en fast kerne. Det resultat nåede hun frem til ved år efter år minutiøst, langsommeligt og dybt fokuseret at notere og sammenligne seismogrammer fra hele jordkloden. 

Overfølsom og klog

Som barn var hun sart. Høje lyde fik hende til at fare sammen, tøjet kradsede, kulden gjorde ondt, varmen gav hende hovedpine og maden brændte på tungen. S. 97:

Allerede som lille udviste hun en jernvilje, alting måtte være på sin rette plads, korrekt og formelt. Et sært barn. Og så dette vidt opspærrede blik, der næsten sugede informationer ud af omgivelserne. Overfølsom. Klogere end godt er. Et skravl.

Uden anerkendelse

Som kvinde er hun nødt til at forske i sin fritid. Mændene i forskermiljøet vil ikke anerkende hendes teorier og enestående evner, til trods for at hun ansættes som statsgeodæt og chef for den seismiske tjeneste på Geodætisk Institut i København. Hun bliver blot sat til at renskrive og oversætte professorens breve. 

Endelig anerkendelse

Først da en amerikansk forsker besøger København, bliver hun "opdaget". Da er hun 63 år! Professor Ewing, som hun har mødt tidligere, interesseret sig for havbund og dybhavsfotografi, og er meget interesseret i Inge Lehmanns artikler, som publiceres i faglige tidsskrifter. S. 290:

"Vi har hilst på hinanden før, men i mellemtiden har jeg læst alle Deres artikler. De er en af de forskere, jeg har set mest frem til at møde på min tur rundt i Europa." "Mange tak, professor Ewing. Jeg hører, at De er interesseret i instituttets arbejde med målestationerne." " Deres arbejde interesserer mig, frøken Lehmann. De interesserer mig! Deres arbejde og Deres metoder er grunden til, at jeg er her i dag."

Vilje og motivation

Det er fantastisk at læse om en kvinde, som i den grad har haft modvind i forhold til sin forskning men aldrig været i tvivl om sine teoriers rigtighed og stædigt fortsat sit arbejde. Nogle vil nok sige, at det har været sejpineri. Set i lyset af mændenes dominans både i datidens samfund og især også i forskermiljø er det utroligt, at hendes indre motivation aldrig har vaklet. Man kan i sandhed sige, at hun altid har haft en fast, inderste kerne.

Materialer