Månedens bog: Den lille franske bistro af Nina George

01.04.19
En dejlig historie om at vove at leve livet på sine egne præmisser.

Den lille franske bistro er en sørgmodig men også livsbekræftende beretning om tyske Marianne, som søger livsglæden efter årtier i et undertrykkende glædesløst ægteskab, hvor alt er foregået på mandens præmisser.

Kuldslået sjæl kommer ud i solen

Marianne forsøger i Paris at begå selvmord, men bliver reddet. Efter en tur på hospitalet stikker hun af fra sin uforstående ægtemand og tager til Bretagne, hvor hun langsomt finder sig selv i en lille by. Det er en perlerække af spøjse typer hun møder, og det giver hende langsomt mod til at erkende, at hun er god nok, som hun er uden at lave sig selv om. Hendes ankomst sætter skub i alle de uforløste følelser, som den lille by er fyldt med og giver andre mod til at turde.

Hvad er det vi vil med livet?

En beretning om at tage livet i egne hænder, men også en beretning om hvor svært det er at finde ud af, hvad man vil. Det er en historie om normer – indbildte og reelle – frygten for at bryde dem og glæden, når man får det ud af livet, man gerne vil.

Jeg heppede på Marianne, men blev godt og grundigt sur på hende undervejs over hendes reaktioner, da ægtemanden dukker op. Det er svært at lave om på 40 års langsom nedbrydning af selvværdet. Den slags slipper ikke sit tag uden videre, selvom man prøver.

 At leve livet

En fin historie om at turde og risikere at fejle, fordi det er bedre end ikke at turde og dermed kun leve halvt. En historie om livet, døden og kærligheden – ikke bare mellem mand og kvinde, men kærligheden til livet. Om Marianne finder sit liv til sidst, vil jeg lade være op til jer læsere at finde ud af.

Materialer