Månedens bog: Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata

Af Anonym
01.05.20
Tankevækkende og finurlig roman om normalitetsbegrebet i det moderne samfund.

Den japanske forfatter Sayaka Murata har skrevet om det at være normal i en unormal verden, som kalder sig normal - eller er det omvendt? Det er der kommet en spøjs, satirisk og meget "japansk" lille roman ud af.

Kan Keiko kureres?

Hovedpersonen Keiko bliver opfattet som unormal af sin omverden. Som barn har hun svært ved det sociale, har ingen venner og opfatter alting helt bogstaveligt, sådan som en autist opfatter verden. Som voksen føler hun sig stadig uden for samfundets normalitetsbegreber, ugift, barnløs og uden et "rigtigt" arbejde. Hendes familie kæmper for at rette op på Keiko: Hvad kan vi gøre for at hun bliver kureret?

Jeg er blevet genfødt

Keiko søger forskelligt studiearbejde, mens hun læser på universitetet, men uden held. En dag hvor hun går hjem fra en teaterforestilling, får hun øje på en ny, tiltrækkende døgnkiosk, som lokker med sit akvarieagtige udseende. På ruden hænger en seddel med et telefonnummer, hvor man søger personale. Keiko ringer næste dag og får et job dér. Hun passer rigtig godt ind i det rutineprægede arbejde og den japanske arbejdskultur. Når hendes kolleger udskiftes i en uendelighed, bliver hun trofast på sin post år efter år.

Hun tænker om sin situation:
”I det øjeblik var jeg for første gang nogensinde en del af verden. Jeg er blevet genfødt, tænkte jeg. Og således blev min første dag i døgnkiosken også min fødselsdag som et helt almindeligt medlem af samfundet.”

Hvordan bliver vi lykkelige?

Selv om lokaliteten er Japan, kunne handlingen såmænd foregå i andre moderne samfund. Især hvordan vi på arbejdsmarkedet stræber efter konstant udvikling og nytænkning, fordi det er sådan, vi bliver lykkelige. Her er til et par gode timer i selskab med finurlig samfundssatire på (godt oversat) japansk. 

Materialer