Nina von Staffeldt: Frosne beviser

Månedens bog: Frosne beviser af Nina Von Staffeldt

01.03.21
De fleste er stødt på genren Nordic Noir. En ny genre er de seneste år vokset frem Artic Noir, her finder vi blandt andet Nina Von Staffeldt. Hendes velskrevne krimier med Sika Haslund i hovedrollen, foregår i Grønlands store og smukke, men også barske natur, hvor vilkårene er noget andreledes.

Ny start

Sika Haslund er efter flere år i Danmark vendt hjem til Grønland efter en stor personlig sorg. Hun er blevet ansat som kommunikationskonsulent for organisationen Go Greenland. Sammen med sin 5-årige søn flytter hun til Nuuk for at finde ro og skabe sig en ny tilværelse,

Spor fra fortiden

Netop som Sika er startet, begynder en masse mennesker i byen Sisimiut at blive voldsomt syge. Lægerne tror først, at det er virus, men det visr sig at være forgiftning. Sika bliver sendt til Sisimuitf for at koordinere presseindsatsen om katastrofen. Sammen med en læge og en journalist begynder Sika at grave dybere i sagen, der fører tilbage til 1970'erne og til de amerikanske baser i landet. Samtidig dør flere tidligere kommunalt ansatte, meget tyder på at nogen forsøger at slette spor fra fortiden. Spor efter en forurening, der er blevet holdt hemmelig.

Natur og kultur

Nina Von Staffeldt forstår at tegne er fint og interessant billede af kultur- og hverdagsliv  i Grønland, som på en gang både er meget genkendeligt og meget anderledes, f.eks. er flyvefrisk mælk en luksus og ikke noget man bare køber i supermarkedet. Samtidig inddrager hun Grønlands barske natur, mørket og kulden som en perfekt kulisse om sin krimihistorie. Men der er også meget smukke beskrivelser af fjelde, fjorde, midnatssol og indlandsisen, så man som læser i den grad for lyst til at besøge Grønland. 

Materialer