Månedens bog i august: Syng, levende og døde, syng af Jesmyn Ward

01.08.18
De ord som beskriver denne stærke roman bedst er hjerteskærende, usentimental, brutal, betingelsesløs, voldsom og kærlig.

Skiftende fortællevinkel

Fortællingen foregår i det steghede Mississippi i USA ude på landet, både nu og før. Jojo, en 13 årige dreng, hans mor Leonie, og den afdøde dreng, Richie skiftes til at fortælle, så et voldsomt puslespil efterhånden lægges.

Omsorgssvigt

Jojo, hans lillesøster Kayla på 3 år og mor Leonie bor hos Mam og Pop. Pop, bedstefaren, er klippen i familien og i grunden også Mam, bedstemoren, men hun svinder mere og mere ind af kræft. Kayla er tæt knyttet til Jojo og vil kun være sammen med ham og trøstes af ham, da Leonie er afhængig af stoffer og slet ikke magter sin mor-rolle. Børnenes far, Michael, er hvid og fængslet i Parchman. Jojo er sig smerteligt bevidst om forældrenes omsorgssvigt.

Bilturen til fængslet Parchman

En del af historien foregår i bilen den lange vej til fængslet, hvor Leonie og børnene skal hente Michael, der endelig skal løslades. Undervejs plages de alle af tørst i den stegende hede, såmænd også af sult, da de ikke har penge til at købe ordentligt mad. Kayla er voldsomt køresyg og græder og klynker hele vejen. Ikke svært at forestille sig stemningen i bilen, der foruden at stinke af opkast og sved er tyk af betragtelige familieproblemer. Michael kører med hjem og efter et kort besøg hos sine hvide middelklasse-forældre, hvor han kommer op at slås med sin voldelige far, også bliver indlogeret hos Pop og Mam.

De døde

Richie er de dødes stemme og inkarnationen af vold, drab, misbrug af og uretfærdighed over for sorte mennesker/slaver/fængslede. Han dukker op, når Jojo vil have svar på sine forfædres voldsomme historie. Leonies afdøde bror, Given, viser sig, når Leonie er skæv af stoffer. Han blev skudt af sin egen fætter, og Leonie døjer med sorgen over sin elskede, mistede storebror.

Sangen

Sangen er et af omdrejningspunkterne i romanen, en slags trøst og håb for dem, som har og havde ondt i livet. Kayla som har et meget dårligt sprog, har også sangen i sig.

"Så Kayla begynder at synge, en sang af usammenhængende halvt fordrejede ord, ikke noget jeg forstår. Kun melodien som er dæmpet, men ligeså høj som træernes susen og svajen, som skærer gennem deres hvisken men også slynger sig sammen med den.Og genfærdene åbner deres munde endnu mere, og deres ansigter rynker i kanten så det ser ud som om de græder, men det kan de ikke."

Dyb og smuk bog

Uden sentimentalitet føres vi gennem en sorgfuld og fortvivlet roman - dog med antydningen af håb - som sine steder har et fantastisk blomstrende sprog. Vi er i fortiden, nutiden og blandt de døde på en gang - om man mister tråden? Slet ikke! Det gør blot, at jeg på det stærkeste vil anbefale Jesmyn Wards bog til alle, der vil læse en usædvanlig dyb og smuk bog fra et rystende barskt men ikke ukærligt miljø.
Læs den med for eksempel bluessangeren Sonny Boy Williamson i højttalerne!

Materialer