Månedens bog i december : Hvor der er fugle af Maren Uthaug

Af Anonym
30.11.17
Maren Uthaug beviser endnu en gang, at hun er en forfatter, som i den grad forstår at skrue en fortælling sammen til en fuldstændig helstøbt roman. Den skal stå på min mentale bogreol for ever.

Romanens scene er et fyr på et norsk klipperev et par kilometer fra kysten ved byen Uthaug i Norge. Tiden er mellem 1. og 2. Verdenskrig. Personerne er fyrpasser Johan, hans kone Marie, deres smukke datter Darling og den retarderede søn Valdemar.

Materiel og åndelig fattigdom

Bogen starter med, at Johans forgænger tager livet af sig i fortvivlelse over sin hustrus død. Johan er nødt til at gifte sig for at blive den nye fyrpasser, så det gør han, helt kærlighedsløst, med Marie. For Hannah er hans livs store kærlighed og erotiske besættelse. Tonen er slået an i denne moderne slægtshistorie, som set set handler om uforløst kærlighed og seksualdrift. Dyb materiel og åndelig fattigdom går uløseligt hånd i hånd, så incest, uønskede graviditeter og skidt behandling mennesker imellem er mere en regel end en undtagelse - det handler mest om overlevelse.

Eneste lyspunkt

Det eneste lyspunkt senere i romanen er den unge danske guvernante, Gudrun, der flytter ud til familien i fyrtårnet. Hun ejer en fandenivoldskhed, som især Darling er tiltrukket af.  Gudruns drømme om at emigere til Amerika - og at tage Darling med - er Darlings eneste holdepunkt i livet i flere år.

Skiftende fortællevinkel

Forfatteren skifter fortællevinklen undervejs i bogen. Det er et vældig godt fortælleteknisk greb, der bevirker, at alt ikke er som først antaget, og at fortællingen langsomt udfoldes. Denne teknik, et godt sprog holdt i forfatterens kendte ironisk-morbide tone, gør derfor romanen så velfungerende.
Hvor der er fugle ligger bestemt øverst på min liste over årets bedste romaner!

 

Materialer